a nemzetiség fennmaradása

2021.02.17. 07:20

Indulhat a régen várt felújítás Száron

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden délelőtt az iskola aulájában jelentette be, hogy 142 millió forinttal támogatják az intézmény felújítását. Az első ütem várhatóan 2022 tavaszára zárulhat le.

Borsányi Bea

A gyerekek számára is öröm lesz a felújítás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Évek óta téma a Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola felújítása a településen, amelyre nyertek is 100 millió forint kormányzati támogatást. Az intézmény fenntartója, a székesfehérvári tankerület elkezdte a terveztetést és az engedélyeztetést, ám közben az iskola fenntartót váltott és az idei tanévet már a Szári Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában kezdte meg.

A gyerekek számára is öröm lesz a felújítás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mindez azt is jelentette, hogy az önkormányzat elvesztette a 100 milliós támogatást. Ám Tessely Zoltánnak, a terület országgyűlési képviselőjének, Soltész Miklós államtitkárnak, valamint Ritter Imre, német nemzetiségi országgyűlési képviselőnek a segítségével a szári német önkormányzat 142 millió forintos támogatást nyert a Magyar falu programban.

Hozzájárulnak a tervezett tájház megvalósításához is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ez az összeg az iskola felújításának első ütemében lehetővé teszi a teljes villamoshálózat korszerűsítését, az udvar felszíni csapadékvíz-elvezetésének megoldását és burkolatának cseréjét, új vizesblokkok építését, a nyílászárók cseréjét és a födém szigetelését. A további felújításokat egy második ütem keretében szeretnék majd megvalósítani. Az első ütem munkáira hamarosan kiírják a közbeszerzéseket és a tervek szerint 2022 tavaszára el is készülhet a felújítás első köre.

 

Az eseményen Soltész Miklós kiemelte, a kormány nemcsak Száron, de máshol is támogatja a nemzetiségi oktatási-nevelési, valamint a kulturális intézmények megújulását, fejlődését, amelynek célja a magyarországi nemzetiségek fennmaradásának elősegítése. Ennek jegyében Száron nemcsak az iskola felújítását támogatják, de hozzájárulnak a tervezett tájház megvalósításához – egyelőre a helyszínnek kiválasztott régi, jellegzetes épület megvásárlása esedékes –, illetve az óvoda kerítésének felújítására is kap pénzt a fenntartó német nemzetiségi önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában