Koronavírus Fejérben

2021.01.26. 07:30

Védőnők, olykor távmunkában is

Polyákné Gulyás Erika megyei védőnő szokatlan megoldásokról is beszélt lapunknak, amelyek „bevetésével” a kisbabák fejlődését segítik.

S. Töttő Rita

Polyákné Gulyás Erika: Volt, hogy kamerán figyelte a gyereket a védőnő

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A védőnők munkája felértékelődött az elmúlt időszakban, sok kisgyerekes család számára ugyanis az volt az elsődleges igazodási pont a kicsik fejlődése terén, látja-e őket a védőnő. Nem volt könnyű dolguk a szakembereknek.

– Tavaly Székesfehérváron 50 védőnő, 29 területi és 21 főállású iskolavédőnő dolgozott, akik a járványhelyzet alatt is megfelelően látták el faladatukat, igénybe véve a kapcsolattartás minden lehetséges módját, hogy nyomon kövessék a várandósok állapotát, a csecsemők és gyermekek fejlődését. A védőnők előzetes egyeztetés után, az eljárásrendnek megfelelően, minden olyan esetben elvégezték a családlátogatást is, ha a család egészségi állapota ezt megengedte. Ha a védőnői ellátás távkonzultáció keretében volt biztosítható, úgy a szakemberek ezzel a lehetőséggel éltek, sokszor munkaidőn túl is. Volt, aki telefonon, SMS-ben, fotók segítségével konzultált a védőnőkkel, de gyakori volt az online kapcsolattartás is.

Polyákné Gulyás Erika: Volt, hogy kamerán figyelte a gyereket a védőnő
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A státuszvizsgálatokat személyes konzultáció keretében lehetett csak megoldani?

– A védőnői tanácsadáson való részvétel minden esetben előjegyzés alapján történt. A tanácsadásokon személyesen főként a veszélyeztetett gyermekek, kismamák ellátása és a szülő igénye szerinti státuszvizsgálatok, mérések történtek. Az életkorhoz kötött védőnői státuszvizsgálatok végzésének nagy része is személyes találkozás keretében, a védőnői tanácsadóban történt, a fertőzés megelőzését szolgáló szabályok betartásával. A fennmaradó esetekben a védőnők online végezték a szűrővizsgálatokat, amelyek keretében a szülő megmérte a gyermek paramétereit, a védőnő kamerán figyelve és a szülővel megbeszélve ítélte meg például a beszéd- és mozgásfejlődést. A szigorítások feloldása után az esetlegesen elmaradt vizsgálatok pótlása megtörtént.

Mindenhol van elég védőnő a megyében?

– Fejér megyében mindössze három üres védőnői státusz van, Mátyásdombon, Cece I. körzetében és Sárszentágotán,, de az ellátás helyettesítéssel jelenleg is megoldott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában