A Királysoron megszűnik

2021.01.29. 11:30

Négy helyre költözik a távfűtés Fehérváron

Az 1900-as évek eleje óta a Királysoron (akkor még villanytelepként) működő Fűtőerőmű négy külön telephelyről látja majd el a várost távhővel. A királysori erőmű termelése ezután állhat le. Szauter Ákos, a Széphő vezérigazgatója a rövidebb távú tervekről is beszélt.

Baráth Eszter

Az 1900-as évek eleje óta – akkor még villanytelepként – működő királysori erőmű termelése hamarosan leállhat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ha a Hadiárva utcában megvalósul az új egység, a Királysoron megszűnik a hőtermelés

Szauter Ákos elmondta, a távfűtés megújításának lényege, hogy a Királysoron, egy helyen lévő kapacitást decentralizált formában telepítsék át több helyszínre. A régi területről berendezéseket nem visznek el, hanem új egységeket telepítenek a város több pontján. A későbbiekben az eddig egy helyről történő hőbetáplálás előreláthatóan négy pontra oszlik majd. A folyamat első lépései már megtörténtek.

A Bakony utcába új gázkazánokat telepítettek, melyek közül három 20 megawattos működésre képes, az ott lévő hat darab gázmotor, amelyek villamos energia és hő termelésére is alkalmasak, egyenként 3 me­gawattos teljesítménnyel segítik a hőtermelést.

A Szedreskerti lakónegyedben szintén három darab új szerkezet kapott helyet, a Tóvárosi lakónegyedben pedig egy régi kazánt újítottak fel, keltettek új életre. A negyedik hőtermelő egység létrehozására a Hadiárva utcában kerülhet sor. A vezérigazgató kiemelte, a terv az, hogy a több tíz éven át központosított ellátás decentralizált formában működhessen tovább, hiszen ezen mód számtalan előnnyel bír a korábbival szemben. Ez többek között megjelenik az üzembiztonság, a hatékonyság és a hatásfok tekintetében is.

A Hadiárva utcában lesz a Széphő negyedik telephelye – mondta Szauter Ákos –, ahonnan a távfűtést biztosítják
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Királysoron elterülő terület felszabadításának feltétele ugyanakkor nem csak a teljesítmény teljes átcsoportosítása, hanem a műhelyek, raktárak és irodák áttelepítése is. A tervek szerint ez a rész is a Bakony utcába költözik, ahol egy épületkomplexumban kapnak helyet, ezt a beruházást viszont a vírushelyzet miatt el kellett halasztania a vállalatnak. Szauter Ákos kiemelte, most elsősorban a negyedik hőtermelő egységre koncentrálnak, ezt tartják a legfontosabbnak. Ugyanis ha ez megvalósul, a Királysoron megszűnik a hőtermelés.

A beruházás akár több évig is elhúzódhat, hiszen a folyamatokat nem tudják párhuzamosan végrehajtani, de ahogy forrásaik engedik, a vállalat töretlenül dolgozik a fejlesztésen.

Az 1900-as évek eleje óta – akkor még villanytelepként – működő királysori erőmű termelése hamarosan leállhat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szolgáltatást igénybe vevők köre folyamatosan bővül, hiszen az újonnan épülő házak és intézmények is összekapcsolhatók a távhőszolgáltató rendszerével, ha annak vonzáskörzetében vannak.

A vállalat ezeknek a potenciá­lis ügyfeleknek minden esetben ajánlatot ad. A vezérigazgató szerint a szolgáltatásnak számos előnye van a gázkazános fűtéssel szemben. Ezek között elsősorban a kényelem szerepel, de a jelenlegi 5 százalékos áfa is fontos szempont lehet.

Kintlevőségek, tervek 2021-re

A vállalat 2021-es tervei között is szerepel távvezetéki és hőközponti felújítás annak ellenére, hogy idén kevesebb forrás áll rendelkezésre, mint a korábbi években. Elsősorban a Gáz utcában és a Koch László utcában terveznek vezetékcserét, de ezt átírhatják az alkalmi meghibásodások, amikor azonnali javításra van szükség. Az esetek jelentős többségében általában aknától aknáig tartó szakaszon zajlanak a munkálatok, így a lakosságot sok esetben útlezárás tekintetében is érinti a folyamat.

Szauter Ákos elmondta, a fogyasztói kintlévőségek összege kevesebb mint 200 millió forint. Ez összességében sok, de a többi távhőszolgáltató adataival összevetve, országos szinten a Széphő nincs ­rossz helyzetben ezen a területen.

A vállalat komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a tartozások mértéke az évek során csökkenjen. A javuló tendencia miatt a kintlévőségek közvetlenül nem befolyásolják a beruházásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában