Kastélynyitó

2021.01.21. 07:00

A nádasdladányi Nádasdy-kastély nyáron már fogadhat látogatókat

Nádasdladányba, a Nádasdy-kastélyba látogatott szerdán Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója. A helyszínbejáráson a kiállítási tartalommal összefüggő együttműködésről is szó esett.

V. Varga József

A Nádasdy-kastélyba látogatott szerdán Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Lapunk kérdésére válaszolva elhangzott: a megújult kastély előreláthatóan, a járványhelyzet függvényében, idén nyáron, a turisztikai szezonban már fogadhat látogatókat. Jelenleg a kiállítás berendezésének előkészítése zajlik, az installációk gyártmányterveinek elkészítése, a grafika megtervezése, a szoftveres tartalmak egyeztetése, a műtárgyak és festmények elhelyezése.

A Nádasdy-kastély turisztikai célú attrakciófejlesztése a Nemzeti Kastélyprogramban valósul meg. A 2018 júniusában megkezdett munkák egyik leglátványosabb mérföldköve a kastély építési beruházásának múlt év végi elkészülte.

A Nádasdy-kastélyba látogatott szerdán Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fejlesztés során megvalósult a kastélykert revitalizációja, amely közvetlenül érinti a megújuló tavat, a sétányt. A kastélyépületben befejeződött a földszinti és emeleti reprezentatív térsor rekonstrukciója, múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült. A pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgáló tereket alakítottak ki. Kiemelhetjük az Ősök csarnokában található Nádasdy-portrék, a kastélyhoz kapcsolódó műtárgyak restaurálásának, valamint a könyvtárszoba helyreállításának elkészültét.

A NÖF beruházásában megszépült épület interaktív kiállítási tematikával bővül.

Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta: a tárlat a kastély építésének és modern berendezéseinek érdekességein túl az építtető család történetével, legendáival, a lakók és a személyzet mindennapi életével ismerteti meg a látogatókat. A korabeli, illetve replika bútorokkal berendezett enteriőrökben a látogató helyet foglalhat, a könyvtárban olvasgathat, a visszaépített télikertben kávézhat, mintha a grófi családnál járna vendégségben. A távíró vagy a beszélőcső működőképes rekonstrukciója is kipróbálható lesz. A visual guide-os tárlatvezetés, valamint az érintőképernyőn megjelenő leírások és játékok segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a kastélytermek eredeti berendezésébe, de akár a 19. századi lakberendezés, valamint a szalonbeli társalgás etikettjének mestereivé is válhatnak.

A díszes könyvtárszoba helyreállítása, felújítása külön kiemelést érdemel
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az országban egyedülálló módon megőrzött Ősök csarnokában az eredeti festményeken megjelenő családtagok történetüket az alagsori virtuális élménytérben mintegy „személyesen” mesélik el. A kastély történetéből árnyjáték-animációval megvetített 3D-s makett ad ízelítőt.

A megújuló kastélyparkban a történeti kert sétányrendszerének részleges helyreállítása mellett újjáéled a park tava, amelyen csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat. A megszépült park rendezvényeknek, családi kikapcsolódásnak ad színteret, a kiépített tanösvényeken játékos formában tájékozódhatnak a történeti kertek kulturális és természeti értékeiről a Nádasdyak egykori otthonába vendégségbe érkezők.

A projekt 1,93 milliárd forintból valósul meg, európai uniós és hazai támogatásból – tette hozzá Glázer Tamás ügyvezető igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában