Jövőre másmilyen is lehet

2020.10.11. 07:30

A látványos és sokak által kedvelt szüreti felvonulást átvehetik a fiatalok Mezőszilason

Noha idén sem a megszokott keretek között zajlott a mezőszilasi szüreti fesztivál, jövőre ugyancsak új formát ölthet az amúgy hagyományokat őrző rendezvény.

Szanyi-Nagy Judit

A kálozi Horváth testvérek csodás játéka Mezőszilasra is elért – sokak örömére Fotó: a szervezőktől

Korábban már cikkeztünk arról, hogy a mezőszilasi szüreti felvonulás szellemi tulajdon lett, méghozzá a szervező Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesülethez kapcsolódva. Így az idei menetet is a tagok szervezték, Horváthné Gogán Jolán elnök koordinálásában, aki évtizedek óta szívügyének érzi a népi értékek ápolását, továbbadását. Ennek fényében a szüreti fesztivál megszervezését is. Az idei volt a negyvenkilencedik alkalom.

– Sajnos nem mindegyik lovas tudott eljönni, de így is szép számban voltak felvonulóink: kilenc szekérrel, egy traktorral és egy lovassal róttuk a település utcáit. A 64-es főúton rendőri és polgárőri felvezetés nélkül mentünk, emiatt nem álltunk meg egy helyen sem. A település belső utcáiban azonban megmutattuk, mit tudunk: a kálozi Horváth Elemér és Péter adott élő koncertet, a traktorról egy erősítőn át más muzsikák is szóltak, valamint a vegyes csoportú néptáncosaink jártak jobbra-balra az adott ütemre – mesélt lelkesen lapunknak az elnök. A világjárvány miatt csupán két héttel az esemény előtt merték elkezdeni a szervezést, s úgy döntöttek, a 23 óráig engedélyezett bált végül nem tartják meg. Ezért is volt napközben mindvégig jelen a zene és a tánc.

A kálozi Horváth testvérek csodás játéka Mezőszilasra is elért – sokak örömére Fotó: a szervezőktől

– A mezőszilasi szüreti felvonulás mindig is a hagyományok őrzéséről szólt. Éppen emiatt kifejezetten örültünk annak, amikor a felvonuló gyermekeket a régi szokáshoz híven egy-két helyen megkínálták valamilyen finomsággal – tette hozzá a szervező, aki úgy látja, a résztvevők létszáma maradt, csupán koruk változott: közülük a fiatalok hiányoznak. Vagyis akadnak, de nem elegen. Ezen szeretnének változtatni, így Horváthné Gogán Jolán úgy döntött: jövőre, az ötvenedik szüreti felvonuláson már csak a háttérből, segítőként követi az eseményeket, amúgy átadja a stafétát a diplomások generációjának.

Azért a hagyományőrzést a környéken is pártolják: felvonulók nemcsak helyből, de Dégről, Pusztaegresről és Enyingről is érkeztek, ráadásul mindnyájan kulturált módon, szép fogatokkal, valóban színesítve a mezőszilasi rendezvényt. Ezen a napon Katona Pál és felesége, Mónika ült a felvezető hintón, így láthatták bíróként és bírónéként első kézből, ahogyan az utcák népe a felvonulókkal közösen mulat élő vagy gépi muzsikára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában