vajon hogy került oda?

2020.09.21. 17:30

Kellemetlen meglepetés az éj leple alatt – Veszélyes hulladék a ház előtt

Az illegális hulladék nem csak az önkormányzatok, szolgáltatók, közútkezelő életét keseríti meg – gyakran előfordul, hogy valakinek a portája elé teszik le a szemetet ismeretlenek, az éj leple alatt. Ez történik nem ritkán Agárdon is. Az üdülőterületen élő állandó lakosok joggal teszik fel a kérdést: az ősszel megszaporodó eseteknek vajon nem az az oka, hogy vége van a nyárnak és aki nem itt lakik, annak már nem fontos, hogy rendben legyen a környezete?

S. Töttő Rita

Mintha egy kirobbant üvegablak maradéka lenne – mondja a panaszos, akinek a portája elé tették ki ismeretlenek a szemetet

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Képzeljék csak el, hogy egy szép reggelen kisétálnak udvaruk portáján és a szokott utcakép helyett egy nagy rakás, éjszaka lerakott hulladékot találnak a házuk előtt. Persze a szemétnek nincs tulajdonosa, sem ismertetőjegye, hogy vajon honnan származhat. Egy kis törmelék, bútordarab, házból, lakásból, építkezésből, felújításból – általában ez a kép fogadja a gyanútlan lakót, aki az első elképedés után tanácstalanul vakarja a fejét: na most akkor mi legyen? Így járt az az agárdi lakos is, aki egy nagy rakás hulladékot kapott valakitől „ajándékba” egy szép reggelen. Szűcs Károly belekotort a gondosan, erős táskákba pakolt holmikba és látta ám, hogy törött üvegmaradékok tömkelegét rakta valaki a háza elé. Hamar kiderült, hogy nem csak vele történt ilyen, a környékbeliek hasonló történeteket meséltek az eset után: volt, akinek a háza elé komplett zuhanykabint pakoltak, máshol más „kedvességgel” lepték meg a – jellemzően állandó – lakosokat ismeretlenek.

– Mintha kirobbant volna egy üvegablak és annak a maradványait hozta volna ide valaki – mondja a panaszos, s hozzáteszi: – Sajnos, a legbosszantóbb az egészben, hogy az illető úgy gondolja, ahelyett, hogy maga gondoskodna a veszélyes hulladék elszállításáról, más háza elé rakja le – teszi hozzá, mert sajnos pontosan tudja, hogy ez a fajta szemét nem tartozik a kommunális hulladék kategóriájába, így nem számíthat rá, hogy majd a szolgáltató elviszi. Az üvegtörmelékkel teli dobozt így neki kell elvinnie a csalai hulladéklerakóba. Ami neki költség üzemanyag és lerakás szempontjából is. Mintha kirobbant volna egy üvegablak – mondjuk egy nyaralóé.... – mondja sokat sejtetően Károly. Akinek nincsenek kétségei afelől, hogy azért teszik le más háza előtt a szemetet, mert ezt a háztartási hulladékkal nem viszi el a kukásautó. Panaszosunkkal, mint kiderült, nem most először fordult elő ilyen. Landolt már több zsák hungarocelles szemét is az udvarában korábban. Ami, mint kiderült, szintén nem kommunális hulladék...

Mintha egy kirobbant üvegablak maradéka lenne – mondja a panaszos, akinek a portája elé tették ki ismeretlenek a szemetet
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Sokak véleménye szerint az üdülőterületeken igazán jellemző ez a fajta hozzáállás, ahol a nyaralótulajdonosok nem kötődnek olyan mértékben az utcájukhoz, lakóközösségükhöz, mint az állandó lakosok. Így sajnos nem is mindig fontos, hogy gondjuk legyen a tisztaságra. Persze itt is meg kell jegyezni, hogy ez a fajta hozzáállás kivétel, mert vannak nyaralótulajdonosok, akik magukénak érzik a települést is, ahol a nyarat töltik.

Megkerestük a helyi szemétszállítási céget is az ügyben. Kovács Attila, a Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (VHG) ügyvezetője előtt sem ismeretlen ez a jelenség, mint mondja, gyakran keresik őket ilyen típusú panasszal. Elmondta, hogy a törvény egyértelműen meghatározza, hogy ilyenkor kinek mi a kötelezettsége. Azt mondja, hogy ha az ingatlan elé letesznek idegenek bármilyen hulladékot, akkor a tulajdonosnak kell gondoskodnia az elszállításáról. Ha nem veszélyes hulladék, akkor többlethulladékként kezelve, a közszolgáltató el tudja azt szállítani. De ha olyan típusú szemétről van szó, ami nincs bent a meghatározott kategóriákban, akkor sajnos a pórul járt tulajdonosnak kell elvinnie. – Ha tudja bizonyítani, hogy ki helyezte el a háza előtt, akkor érdemes a jegyzőhöz fordulni, akinek feladata megtéríttetni az elszállíttató összes felmerülő költségét. A legtöbb helyi, önkormányzati rendelet úgy szól, hogy az ingatlan előtt, a szilárd útburkolat közepéig kell rendben és tisztán tartani a közterületet is – foglalja össze az ügyvezető. A VHG tájékoztatójában egyébként kristálytisztán szerepel, hogy noha szelektív hulladékként elszállítják az üveget, na de nem az ilyet... „Nem helyezhető ki síküveg, ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtálak, neoncső, gyógyszeres üvegek, kerámia jellegű üvegek, szélvédő stb.”. Így tehát, a legjobb, amit tehetnek a környéken élők, ha összefognak és vigyázzák a saját utcájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában