Bekötötték a közműveket és új vizesblokkot építettek

2020.09.21. 07:00

Elkészült az első ütem – Felújítják a szári plébániát

Befejeződött az első üteme a 270 éves plébániaépület felújításának. A terület bejárásán vasárnap délelőtt a szentmisét követően Tessely Zoltán, a terület országgyűlési képviselője is részt vett.

Borsányi Bea

Szoboszlai Zoltán alpolgármester és Németh Norbert polgármester a teljes plébániát megmutatta

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Már 2019-ben felmerült az igény a falu közösségének részéről, hogy a régóta lakatlan plébániát alakítsák át olyan közösségi térré, ahol különböző kulturális és családi programokat is lehet tartani. A plébánia évek óta ad otthont a hittantáboroknak, hittanóráknak is. A körülmények azonban meglehetősen méltatlanokká váltak az idők folyamán. Ezért pályázott az egyházközség a Magyar Falu programban a műemléki épület komplex felújításának első ütemére, rendezvényszervezésre, a Vércsepp ereklye népszerűsítésére és egy közösségszervező alkalmazására. A sikeres pályázaton 20 millió forintot nyertek.

– A műemlékfelújítás több részben valósulhat meg, ennek első eleme a most elkészült új vizesblokk, mozgássérült-mosdóval és a közművek bekötése. A felújítás második ütemében a konyha és az ebédlő újul meg. A konyhát szeretnék az eredeti, régi formájában helyreállítani. Ezek után következhet az épület külső felújítása, majd az udvar rendezése. Reméljük, jövőre is lesz lehetőség, és pályázhatunk – mondta el lapunknak Németh Norbert polgármester, aki kiemelte, az első ütem a támogatási okirat átvételétől számított egy éven belül készült el.

Szoboszlai Zoltán alpolgármester és Németh Norbert polgármester a teljes plébániát megmutatta
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ugyancsak aktuális és jó hír, hogy hamarosan kezdődik a polgármesteri hivatal felújítása, amire évek óta készülnek a településen. Korábban azonban nem felújításról, hanem a régi, szép épület lebontásáról és egy teljesen új felhúzásáról szóltak a tervek.

– A 2000-es évek elején az volt az elképzelés, hogy a lebontott hivatal helyén egy olyan hatalmas épületegyüttes készül, amelyben a hivatalon kívül működött volna orvosi rendelő, gyógyszertár, sportcsarnok, könyvtár és művelődés ház is. Szerencsére ez nem valósult meg, nem illett volna bele a falu látképébe. 2016-ban, majd 2018-ban aztán ismét felvetődött a helyi védettségű több mint 100 éves épület – mely nem mellesleg az iskola névadójának, Romhányi Györgynek a szülőháza is – elbontása és egy modern épület felépítése – mesélte Németh, akinek végül sikerült ezt megakadályozni és elérte, hogy új tervek készüljenek a meglévő, régi épület felújítására.

A hivatal már átköltözött a művelődési házba, ám azt kérik, hogy csak a legszükségesebb esetben intézzenek ügyeket személyesen, és elsősorban telefonon vagy interneten érdeklődjenek. Ha minden jól megy, egy év múlva ismét a régi helyen várják az ügyfeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában