Amikor vonzóbb a halál az életnél

2020.09.20. 07:20

Az utóbbi időszakban növekvő számú hívást fogadott a fehérvári lelkisegély-szolgálat

Egy fehérvári gyaloghídon a napokban egy férfi felakasztotta magát. Az ember először ledöbben, aztán másodszor jön a kérdés: miért? Miért jut valaki addig, hogy önmaga ellen forduljon? Miért nem kért segítséget? Miért nem vették észre, hogy baj van?

Borsányi Bea

Az ingyenesen hívható telefonos lelkisegély-szolgálat segít, ha magányos, vagy úgy érzi, nem tud megküzdeni a problémájával

Forrás: Shutterstock

„Bármilyen meglepő, az öngyilkosság a változtatás egy formája. Eljuthat valaki arra a szintre, amikor azt mondja, nem tudja elérni az életben a számára szükséges változást, beszorult egy helyzetbe, amiből nem tud kitörni, pedig mindent megtett, amire képes volt. Végül arra a következtetésre jut, hogy nincs más megoldás arra, hogy kilépjen ebből a helyzetből, hogy változást érjen el, mint az öngyilkosság”, vágott bele mindjárt a közepébe Farkas István pszichológus, majd hozzátette: az öngyilkossági kísérletekben legalább annyira benne van a meghalás vágya, mint a változtatás iránti igény.

Azt megmondani, hogy ki miért jut ebbe a helyzetbe, persze nagyon nehéz, sok minden állhat a háttérben. A beszűkült gondolkodásmódig el lehet jutni egy hosszú, lassú folyamat végén, de ugyanez gyorsan is bekövetkezhet valamilyen impulzus hatására. Az öngyilkosságnak lehetnek előjelei is – ezt a szakirodalom cry for help-nek, azaz segélykiáltásnak hívja –, bár ezeket nem lehet mindig egyértelműen észrevenni. Sokszor csak utólag ismerik fel a hozzátartozók, a barátok, hogy az öngyilkosságot elkövető bizonyos mondatai, viselkedése már figyelmeztetés, segélykérés volt.

Az elkövetés módja üzenhet is. Ha valaki nyilvános helyen követ el öngyilkosságot, abban benne van, benne lehet a környezete és a világ iránti harag. Az üzenete pedig: „ti is tehettek róla, hogy idáig jutottam, nézzétek, mit tettetek velem!”

A pszichológus szerint általában a férfiak választják az öngyilkosság drasztikusabb módjait, míg a nők inkább a gyógyszerekhez nyúlnak. „A férfiak nagyjából háromszor többen lesznek öngyilkosok, viszont a nők körében körülbelül ugyanennyivel gyakoribb az öngyilkossági kísérletek száma. Utóbbit sem lehet azonban félvállról venni, mivel minden egyes kísérlet ötszörösére növeli az esélyét egy következő megvalósulásának”, mondta Farkas István, aki arra is rámutatott, az életkor előrehaladtával nő az öngyilkosságok száma.

Megemlítette azt is, hogy ezen a lassan emelkedő statisztikai görbén a 80-as évek végén a serdülőknél volt egy nagy kiugrás. Ez azonban a rendszerváltást követően eltűnt, vagyis vélhetően az akkoriban létező számos korlát, az önkifejezés szigorú keretek közé szorítása, a szabadság hiánya és az emiatt érzett kilátástalanság miatt követtek el a fiatalok öngyilkosságot. A világon azonban ma is ez a második vezető halálok a fiatalok körében. Ennek azonban a pszichológus szerint már más oka van.

Az ingyenesen hívható telefonos lelkisegély-szolgálat segít, ha magányos, vagy úgy érzi, nem tud megküzdeni a problémájával
Fotó: Shutterstock

Ha valaki úgy érzi, jó lenne, ha meghallgatnánk, ha elmondhatná azt, ami nyomasztja, a nap 24 órájában tárcsázhatja valamelyik telefonos lelkisegély-szolgálat ingyenesen hívható számát.

„Az utóbb időben növekvő számú hívást fogadunk”, mondta Bogárdi Gyöngyi, az Empátia Mentálhigiénés Egyesületen belül működő székesfehérvári Lelki Elsősegély Telefonszolgálatának vezetője. „Természetesen találkozunk végső krí­zishelyzetben lévőkkel is. Van, hogy mindjárt azzal indít a hívó, öngyilkos akar lenni, de olyan is, amikor ez csak később derül ki. Az ügyelőink fel vannak készülve az ilyen beszélgetésekre, de kiemelném: nem feladatuk mentőt hívni egy öngyilkosjelölthöz, pláne, hogy a hívó sokszor anonim marad, nem tudjuk, honnan telefonál. – Fontos vezérfonal nálunk – és ezt tanítjuk is –, hogy a telefonálónak joga van az élethez, de joga van a halálhoz is – mondta Bogárdi. A segélyszolgálat ügyelői természetesen megpróbálják az öngyilkossági szándékot bejelentőt kizökkenteni a beszűkült lelkiállapotából, de leginkább azt nyújtják, amire a hívónak szüksége van: értő meghallgatást, adott esetben beszélgetést. Közben igyekeznek feltérképezni azt, milyen saját erőforrásai maradtak az öngyilkosságra készülőnek, amelyek segítségével el tudják téríteni eredeti szándékától. Egy tapasztalt ügyelő a hívó fél hangjából, mondataiból tud következtetni arra, enyhült-e a feszültség benne, és ha az öngyilkossági szándékkal telefonáló beleegyezik, végül mentőt is küldenek érte. Persze nem minden eset után derül ki, sikerült-e megmenteni az illetőt.

A lelkisegély-szolgálatot (ingyenes telefonszáma: 06/80-505-505) természetesen „kisebb” problémákkal is fel lehet hívni. A tapasztalat pedig azt mutatja, egyre többen élnek is a lehetőséggel. A hívások száma leginkább a tavaszi karantén idején futott fel, de azóta sem csökkent, tudtuk meg a szolgálat vezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában