Fába faragott képzelet

2020.08.03. 07:05

Kutya, kalapban és társai a fülei láncfűrészes találkozón

A fafaragás nem más, mint képzelet, érzék és ügyes szerszámhasználat együttes végkifejlete. Mesterfokú elsajátításához sok éves gyakorlatra van szükség, és minden alkotás újabb ismeretekkel gazdagít – így tartja az egri Kiss István.

V. Varga József

Katona Szonja és Bálint József a láncfűrészes látványfaragáson Fotó: V. Varga József / FMH

A Láncfűrészes Szobrászok csoportja az elmúlt héten Fülén rendezte az Első Magyarországi Láncfűrészes Találkozót. Létrejötte körül a csapat megálmodója, a jenői illetőségű Bálint József faszobrász és Kiss Róbert polgármester bábáskodott. Amint megtudtuk, a későbbiekben Füle ad majd állandó helyszínt egy fafaragó művésztelepnek. A találkozó nyílt napján, szombaton kora délután négy faszobrász tartott láncfűrészes látványfaragást a Hunyadi utcában. Kutya kalapban – a hazai színeket képviselő Bálint József kedves, mókás kis jószágot faragott a bemutatón. A budapesti Gáborecz István munkaasztalán fenséges bagoly formálódott.

 

Bár David Lynch rendező és a kultikus Twin Peaks televíziós sorozat nyomán jól tudjuk: a baglyok nem azok, amiknek látszanak. A Csongrád-Csanád megyei Balástyáról érkező Katona Szonja visszatérő figurája a rejtélyes Gomba apó. A Szlovákiát képviselő Tasky László társához hasonlóan madárfigurával rukkolt elő, a bagoly az ő esetében egy ágon ül. A speed carving (gyors faragás) alkotásait azon nyomban árverésre bocsátották, a fülei óvodások javára.

Katona Szonja és Bálint József a láncfűrészes látványfaragáson Fotó: V. Varga József / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában