Egy emberként álltak föl

2020.07.31. 14:00

Nem fértek össze, hát feloszlott az etyeki testület

A testület feloszlatását kérte előterjesztésében négy képviselő a szerdai rendkívüli ülésen. A polgármesterrel együtt héttagú testület másik három tagja is elfogadta az előterjesztést – a grémium ügyvivőként dolgozik tovább a törvényben meghatározott jogkörrel. Az időközi választást száz napon belül kell kiírni.

Zsohár Melinda

Népes közönség előtt zajlott a képviselő-testületi ülés

Fotó: önkormányzat

Az elmúlt őszi helyhatósági választáson Zólyomi Tamás a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjeként nyerte el a szavazatok többségét. Korábban nem szerepelt a helyi politikában, ma sem vallja magát politikusnak, Etyek érdekeit kívánja szolgálni, hangsúlyozza.

A héttagú testületben a Fidesz–KDNP színeiben Zólyomi Tamás, Bálint Attila és Debreczeni Csaba, függetlenként Danczinger Géza, Rujp Zsuzsa, Valastyán Pál és Visontai Erika kezdték meg az önkormányzati munkát.

– Az októberi választás után pontosan tudtuk, mit várnak el tőlünk az etyekiek. Megkezdtük a munkát, de hamar kiderült a függetlenekről, hogy nem azok, sőt a háttérben ügyködő sértődött vezetőjük nyomására olyanokra készültek, amelyek Etyek kárára lettek volna, hogy politikai céljaikat és meghatározhatatlan szervezetük népszerűségét fenn tudják tartani – nyilatkozta lapunknak Zólyomi Tamás. – Büszke vagyok rá, hogy kiváló csapatommal karöltve töretlenül hoztuk sorra az eredményeket a következő nehézségek ellenére: az ellenséges klientúra aknamunkája, a korán bekövetkező tél, a járványügyi veszélyhelyzet és a munkájukat gyatrán végző, ellenünk politizáló, balfácán módon jogászkodó függetlenek tevékenysége – fogalmazott a polgármester, s hozzátette: Etyeken látszik az élni akarás. Az eltelt hónapokban járdák épültek, s a többi között pályázaton nyertek bölcsődére 642 millió forintot, folyik az iskola renoválása.

Népes közönség előtt zajlott a képviselő-testületi ülés
Fotó: önkormányzat

Bálint Attila fideszes képviselő kérdésünkre elmondta: azért fogadták el a feloszlatási javaslatot, mert látható volt, hogy ebben az összetételben életképtelen a testület. Ő sem szerepelt korábban a helyi politikában, ám határozott az álláspontja. – Az a véleményem, hogy a falut kellene előre vinni, a jelenlegi körülmények adottak ehhez, s mi nem futunk el a vita elől. Nem láttam más kiutat a jövő érdekében, mint a magukat függetlennek valló képviselők javaslatának elfogadását. Etyektől, az etyekiektől függ a folytatás – mondta. Hozzátette: célszerű lenne minél gyorsabban kitűzni az időközi választást.

Rujp Zsuzsa képviselőtársai nevében foglalta össze lapunknak a feloszlatásra felszólító előterjesztésük okait. – Zólyomi Tamás nem együttműködő a testületi többséggel, ez már az alakuló ülés összehívásakor megmutatkozott, és ez a magatartás semmit nem változott az elmúlt nyolc hónapban. Nem tartja be az önkormányzatiság szabályait, nem ismeri a képviselő-testület, a polgármester, a jegyző, a hivatal és az intézmények együttműködésének, munkájának törvényben és jogszabályokban rögzített szabályait, egyensúlyát, jelentőségét. Akaratát megtévesztő, uszító, megosztó és kirekesztő magatartásával próbálja rákényszeríteni a testület többségére és a település egészére – fogalmazott a képviselőnő. – A polgármester törvénysértő intézkedéseiről rendre tájékoztattuk és tájékoztatjuk a kormányhivatalt. Az időközi választásig nem hozunk döntést a település életét hosszú távon befolyá­soló ügyekben. Munkára szerződtünk, nem gyűlölködésre, ezért a képviselő-testület feloszlatásával lehetőséget biztosítunk Etyek településnek és lakóinak az együttműködésre és fejlődésre – zárta mondandóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában