Vita Mátyás ürügyén

2020.06.11. 07:45

Ismét egy hűtlen kezelési ügy miatt történt feljelentés Abán

Ezúttal Kossa Lajos korábbi polgármester ellen – derül ki a település közösségi oldaláról.

Korondy Tamás

Mátyás király képe az abai kultúrházban. A róla szóló könyv miatt indulthat eljárás a város korábbi első embere ellen Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Aba Város Önkormányzatának képviseletében Kossa Lajos korábbi polgármester 2019. május 24-én szerződést kötött egy Mátyás király életét bemutató könyv megírására. A szerződés szerint a megbízási díj bruttó 3 850 000 forint, amelyről a megbízott számlát bocsát ki – olvasható a város önkormányzatának közösségi oldalán.

– A vonatkozó önkormányzati rendelet szerint a polgármester egymillió forintig vállalhatott a képviselő-testület döntése nélkül kötelezettséget, de ezekről utólag tájékoztatni kellett a képviselő-testületet. Kossa Lajos a jelzett önkormányzati rendeletben szereplő kötelezettségét megszegte, a képviselő-testület engedélye nélkül kötött egymillió forintnál nagyobb értékű szerződést, ezzel törvénytelenül vállalt kötelezettséget, és a szerződés megkötéséről a képviselő-testületet utólag sem tájékoztatta – állítja Mikula Lajos, az új elöljáró. Az ügyben megkerestük a másik érintettet is, a korábbi polgármestert, Kossa Lajost, aki készségesen foglalt állást lapunknak közlemény formájában.

Mátyás király képe az abai kultúrházban. A róla szóló könyv miatt
indulthat eljárás a város korábbi első embere ellen Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A Hunyadi kódexszel kapcsolatos írásom nem üzenet, nem vádaskodás, csupán tényekre alapozott tájékoztatás. A kódex elkészítésére vonatkozó megbízási díj fedezete elkülönítve, külön rovatban szerepelt a képviselő-testület által elfogadott 2019. évi költségvetésben, a szerződés aláírására a költségvetési rendeletben, a szervezeti és működési szabályzatban, valamint az önkormányzati törvényben foglalt előírásoknak megfelelően került sor, tehát a megbízási jogviszony szabályosan és törvényesen jött létre. Az önkormányzatnak a könyv értékesítéséből a felvetődő költségeknél jóval jelentősebb bevétele származott volna, mindezt az őszi választások húzták keresztül. A Hunyadi kódex 2013. január 24-én az abai Mátyás király emlékév keretében íródott, a könyv országos bemutatójára 2020. április 6-án került volna sor Abán. Ez a könyv szerves folytatása lett volna a több évtizedes abai szellemi építkezésnek, amely az országos kitekintés mellett részletesen bemutatta volna Mátyás király és Szilágyi Erzsébet szeretetteli, bensőséges kapcsolatát az Abán akkor élő besenyőkkel, a kajtori kunokkal és a bá­rándi pálosokkal, amelyet történelmi adatok igazolnak. Aba múltjának, történelmének feltárásával sok időt töltöttem el. A fizikai fejlesztések mellett (járóbeteg-szakellátó, idősek otthona, kormányablak, gimnázium stb.) hittem abban is, hogy az Aba számára oly jelentős kulturális értéket hordozó könyv napvilágot lát. Sajnálom, hogy az időm kevés volt ezen érték megvalósításához – fogalmazott Kossa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában