Koronavírus Fejérben

2020.05.10. 07:20

Sudár Annamária életében a versmondás most háttérbe szorult

Sudár Annamária előadóművész, versmondó, főállásban azonban egészen mással foglalkozik és mivel a kijárási korlátozáson Budapesten továbbra sem lazítottak, ezért a művész számára továbbra sem változott alapvetően az élet.

Borsányi Bea

Sudár Annamária életében a versmondás most háttérbe szorult Fotó: Szigeti Sándor

Fotó: NYelvmuzeumm

Mivel tölti a napjait mostanság?

- Azok közé tartozom, akik kétféleképpen élik meg ezt az időszakot: egyfelől, mint versmondónak, lemondták a fellépéseimet, így többet vagyok otthon, ugyanakkor az Országos Széchenyi Könyvtár Webtartalom Koordinációs Osztályának vezetőjeként home office-ban dolgozom. Mivel az utóbbi hetekben jóval hangsúlyosabb lett nálunk is ez a terület, ezért jelentősen megszaporodott a munkám. Még mindig azt tanulom, hogyan ne töltsek jóval több időt a számítógép előtt, mint amikor bejárok a munkahelyemre. Így a napjaimat ez a furcsa kettősség határozza meg.

Versmondóként milyen üzenetet fogalmazna meg ebben a nehéz időszakban?

- Mivel nem nagyon tudom elválasztani a bennem lakó versmondót a többi lélekrésztől, ezért valami olyasmit, hogy akiknek mostanában több idejük van arra, hogy ne csak a munkájukkal foglalkozzanak, olvassanak olyan könyveket, amiket már régóta szerettek volna elolvasni. Ha nekem tonnányi időm lenne, mondjuk napokon keresztül, én biztosan ezt tenném. Éppen a napokban gondoltam arra, milyen jó lenne végigolvasni Gróf Bánffy Miklós háromkötetes művét, az Erdélyi történetet, amit már elkezdtem tavaly nyáron, de aztán letettem, mert másfelé sodortak az események.

Sudár Annamária életében a versmondás most háttérbe szorult
Fotó: Szigeti Sándor

Ha lenne lehetősége segíteni most, hogyan tenné?

- A segítséggel kapcsolatban az a véleményem, először mindig a közvetlen környezetünkben érdemes körbenézni, hogy ott tudunk-e tenni valamit. Első körben vannak természetesen bizonyos állapotbeli kötelességeink ezen a téren. Nekem itt van például az édesanyám, akit el kell lássak, és van két idősebb barátnőm is, akiknek szintén igyekszem segíteni. Ez pedig számomra nem csak annyit jelent, hogy bizonyos tevékenységeket, mint a bevásárlás, vagy a gyógyszerkiváltás átvállalok tőlük. Azoknak a lelkével, a helyzetével is foglalkozni kell, akikre „rászorul” a négy fal. Ne felejtsük el, hogy mi, fiatalabbak, sokfajta technikai eszközzel tudunk egymással és a világgal kapcsolatot tartani a kijárási korlátozás napjaiban, de az idősebb korosztály valószínűleg csak a telefont ismeri. Ez viszont jó eszköz és lehetőség arra, hogy beszélgessünk velük, ami biztosan nagy segítség a számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában