Koronavírus Fejérben

2020.05.25. 07:00

Folyamatban a nyitás a templomokban, gyülekezetekben is

Az evangélikusoknál és a katolikusoknál a hétvégén már nyilvános istentiszteletekre került sor. A fehérvári reformátusok a nyitást pünkösdre időzítik.

Sági Zoltán

Tornyai Gábor plébános a Béla úton mutatott be szabadtéri szentmisét. A képen az alkalmon részt vevő hívek egy csoportja Fotó: Bácskai Gergely

Fotó:

A vártnál egy nappal korábban, Spányi Antal megyés püspök május 21-én, csütörtökön rendelkezett arról, hogy az egyházmegye katolikus templomaiban a hétvégi szentmiséket – a vonatkozó egészségvédelmi szabályok betartásával – megtarthatják. A biztonság jegyében fogant megoldás a nyitásra, hogy Székesfehérváron Tornyai Gábor plébános szabadtérre, a Béla út melletti füves területre vitte ki a vasárnapi szentmisét.

Tornyai Gábor plébános a Béla úton mutatott be szabadtéri szentmisét. A képen az alkalmon részt vevő hívek egy csoportja
Fotó: Bácskai Gergely

A protestáns egyházak vezető testületei a múlt hét eleji állásfoglalásukban még az online részvételt ajánlották első helyen híveik figyelmébe, miközben a hagyományos istentiszteletek lehetőségét is megnyitották. Berze János lelkészi elnöktől, a Székesfehérvári Református Egyházközség vezetőjétől megtudtuk: a megyeszékhely reformátusai – helyi döntés alapján – vasárnap még csupán az interneten gyűlhettek össze igehirdetésre. A korlátozások utáni első, nyilvános templomi istentiszteletre pünkösdkor kerül sor. A kivárás egyik oka – ahogy a lelkészi elnök fogalmazott – az, hogy teljes biztonságra törekednek. Nem akarják, hogy a hívek félve-lopakodva térjenek vissza a templomokba.

A templomba járók számának időleges visszaesésére utalt Szarka István, a Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegye esperese is. Elmondta: nyilvános istentiszteleteket, a védekezés szabályainak betartásával, áldozócsütörtök óta tartanak. A beloianniszi görög ortodox templomban szombaton Szent Konstantin és Szent Eleni ünnepére emlékeztek nyilvános liturgiával. A Mazsihisz vidéki zsinagógái, imaházai – az egészségbiztonsági intézkedések betartásával – május 28-án nyitnak. A baptista gyülekezetek első nyilvános istentiszteletére szintén jövő vasárnap kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában