Koronavírus Fejérben

2020.05.04. 14:00

A Köfém Művelődési Ház kettős évfordulót ünnepel idén

35 éve alapították az intézményt, s 30 éve, május 1-jén adták át azt az épületet, amelyben ma is működik.

Bokros Judit

A művelődési ház épületét a régi vállalati étkezdéből alakították ki Fotó: Köfém Művelődési Ház

Lapos, világos színű épület az egyik városszéli lakótelepen, az ismert gyár szomszédságában, nem messze tőle a jellegzetes toronyház. Szerényen, fák mögött húzódik meg, jelentősége mégis nagy, hiszen szolgáltatásaival, rendezvényeivel sokaknak kínál lehetőséget, nyújt örömet. A Köfém Művelődési Ház most csöndben ünnepel, s ez is a vészhelyzetre vezethető vissza. Simon József igazgató és kollégái azonban készültek: sok-sok fotóból álló prezentációt készítettek, felelevenítve a múltat. Az anyagot a világhálón osztották meg, mint oly sokan mások ezekben az időkben.

Sok neves művész járt itt, emlékezetes tárlatokat is rendeztek

Beszélgetésünk során a kezdetekig repültünk vissza az időben. Mint megtudtuk: a vállalatnak már 1948-tól voltak színjátszó csoportjai, énekkarai. Az első intézmény azonban az 1985-ben létrehozott Székesfehérvári Könnyűfémmű Művelődési Ház és Könyvtár volt, ám ez nem külön épületben, hanem a jellegzetes toronyház aljában kapott helyet (ma az Aranybulla Könyvtár működik ott). Itt egy klubhelyiséget hoztak létre irodával, könyvtárral. Az akkori közművelődési törvény szerint 1976-tól az 500 főnél több embert foglalkoztató vállalatoknak kötelező volt egy főállású népművelőt alkalmazniuk. A Köfémnél az azóta elhunyt Kolozsvári Kende volt, akire sokan emlékeznek.

A művelődési házban már akkor is nagy élet volt, amikor még csak a toronyház aljában működött.

Jazzkávéház, előadói estek, szórakoztató rendezvények követték egymást, elsősorban a dolgozók igényeit kiszolgálva. A vezetőség viszont elhatározta: a klubhelyiséget külön épületbe költözteti, s erre a régi vállalati étkezdét szemelték ki. A munka, az átépítés két évig zajlott, és az akkori viszonyok között nagyon színvonalas lett a kivitelezés. Kialakítottak egy jól felszerelt színháztermet 220 főt befogadó nézőtérrel, egy kamaratermet, s kisebb oktatótermek is létrejöttek. A ház pontosan 30 éve, 1990. május 1-jén nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. Akkor az ismert színész, Koncz Gábor is szavalt a színpadon – emlékezett vissza Simon József, aki egy ideig bedolgozó volt a művelődési háznál. A nyári gyerektáborok vezetésébe szállt be, mígnem a vállalat át nem csábította népművelőnek a tanári pályáról. Eredeti szakmáját nehezen hagyta ott, ám egyrészt érdekelte a kihívás, másrészt az anyagiak is kecsegtetőek voltak akkoriban. Így már Simon József is közel 30 éve részese a művelődési ház mindennapjainak. Igazgató 2009-ben lett, a kezdetektől irányító Mazák Gyula után. Az ő munkáját pedig nyugdíjba vonulásáig Usztics Erzsébet népművelő segítette. Az 1941-ben alapított Könnyűfémművet a rendszerváltás után az amerikai Alcoa vette meg, ezért idővel a ház is fölvette ezt a nevet. Ám a név azóta többször változott.

A művelődési ház épületét a régi vállalati étkezdéből alakították ki Fotó: Köfém Művelődési Ház

A fenntartást, a rendezvények költségét, a béreket sokáig a vállalat fizette, de az intézmény mindig is nyitott volt a város felé. A 2009-es válság után együttműködési megállapodást kötöttek, s azóta az önkormányzat is beszáll a költségekbe, cserébe a „Köfémművház” közfeladatokat is ellát. Tíz éve pedig a fenntartást és a működtetést a Köfém Nonprofit Kft. munkatársai végzik, tehát jórészt önfenntartóak. A jó kapcsolat a vállalattal azonban megmaradt, már csak azért is, mert a ház élete mindig is szorosan összefüggött a cég életével. Simon József éppen ezért fontosnak tartotta kiemelni, mennyire sokat köszönhetnek a korábbi vezérigazgatónak, Forgó Bélának, Horváth Tamás személyügyi igazgatónak, valamint a jelenlegi vezérigazgatónak, Katus Istvánnak. Most egyszerre szolgálják ki a dolgozók és a városrész lakóinak igényét. Rengeteg eseményt szerveztek és szerveznek ma is. Régebben jelentősek voltak a törzsgárdaünnepségek, a nemzeti évfordulók, a családi és sportnapok, az utóbbi időben pedig inkább a felnőtteknek és gyermekeknek szóló színházi előadásokról ismertek. Rendszeresen rendeznek kiállításokat is, és Simon József igen büszke arra, hogy több mint húsz évig szervezték az Agárdi Nemzetközi Művésztelep életét.

Micsoda élet zajlott és zajlik ma is

Az elmúlt 35 évben az ország elismert művészei közül többen is megfordultak az intézményben. Simon József számára például szép emlék az az est, amelyen a 90 éves Jancsó Miklós filmrendezővel beszélgettek. Ám Sinkovits Imre, Szabó Gyula, Bessenyei Ferenc színművész is felléptek náluk. Az igazgató ugyancsak büszke a házban működő csoportokra is, így például a Köfém Nyugdíjas Klubra, illetve annak művészeti csoportjaira. Velük olyan szakemberek foglalkoznak évek óta, mint Mihály Gyula karnagy és Csaba Krisztina koreográfus, s rendszeresen sikert érnek el a korosztályos Ki mit tud?-okon. Talán érzékelhető, micsoda élet zajlott és zajlik ma is a ház falai között. Sajnos e hetekben ott is csönd van. Simon József is nagyrészt otthonról dolgozik, csak ritkán megy be. Nagyon várják, hogy újranyissanak és gyakorolhassák a feladatot, amire vállalkoztak: az emberek művelését, igényes szórakoztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában