Kórházhajó, fehér sátrak, szirénahang

2020.04.11. 14:00

Koronavírus a nagyvilágban: egykori dunaújvárosi mesél a Brooklynban tapasztaltakról

Nagy Mária 21 évvel ezelőtt Dunaújvárosból költözött ki az Egyesült Államokba. Nem is sejthette, hogy két évtizeddel később egy világjárvány New York-ot is térdre fogja kényszeríteni.

Elekes Gergő

Védőmaszkos beteget tesznek mentőautóba a New York-i Brooklyn Kórházközpontnál

Fotó: MTI/AP/John Minchillo

Mióta él az Egyesült Államokban? Milyen célokkal költözött ki oda?

– Dunaújvárosból érkeztem 21 évvel ezelőtt Brooklynba az akkor 15 éves lányommal a válásom után. Az volt a célom, hogy pénzt gyűjtsek, hogy Dunaújvárosban később lakást tudjak majd vásárolni. A lányom már Amerikában járt iskolába, én pedig dolgozni kezdtem. Aztán múltak az évek, a pénz viszont nem úgy gyűlt, ahogy reméltem. Közben a kislányomból nagylány lett, megismerkedett egy fiúval, összeházasodtak, most az építőiparban dolgozik.

Családoknál dolgozom, gyerekekre vigyázok, takarítok, néha betegeket ápolok, és mivel értek a festés-mázoláshoz is, néha lakásokat festek. Ugyan elvégeztem kozmatikai tanfolyamokat is, de az a munka nem a legjövedelmezőbb, nem tudnék megélni belőle. Most a kutyusommal élek együtt.

Mikor hallottak először a koronavírusról? Mi volt a reakciója az amerikaiknak a vírusra?

– A vírusról akkor értesültem, amikor decemberben Kínában megjelent. Az USA területén január közepe, vége felé hallottuk először a televízióban, hogy koronavírussal fertőzött beteg van az országunkban. Azonnal elkezdték felhívni az emberek figyelmét a szükséges óvintézkedésekre, ám ezt sokan egészen addig nem vették komolyan, míg rohamosan nem kezdett emelkedni a betegek száma.

Milyen intézkedéseket vezetett be a kormány az országban, Brooklynban?

– Március elején kezdték bezárni az óvodákat, iskolákat. A tömegközlekedés továbbra is működik. Szintén márciusban kezdődött meg a home office is, aki tehette, otthonról végezte munkáját, ám még így is sokaknak kellett fizikailag is jelen lenniük munkahelyükön, sokan utaztak. Március 10-e körül én elvesztettem a munkám, mivel Manhattanben dolgozom, ahova utazással jutok csak el, és a család, akikkel szerződtem, nem akart kockáztatni. Sajnos a metrók nem tiszták, rengeteg hajléktalan utazik rajtuk. Sőt! Egy alkalommal én is épp a metrón ültem, az emberek szájmaszkban, egymástól kellő távolságot tartva utaztak. Egyszer csak az egyik utastársam levette a maszkját és azt láttam, hogy könnyes a szeme, falfehér az ember, majd nem sokkal később rosszul is lett. Ezt látván az emberek rögtön átszaladtak a vonat másik végébe és kiabálni kezdtek vele, hogy betegen miért utazik. Ez volt az a pillanat, amikor én is sokkal komolyabbnak éreztem a veszélyt.

Védőmaszkos beteget tesznek mentőautóba a New York-i Brooklyn Kórházközpontnál
Fotó: MTI/AP/John Minchillo

Ijesztő híreket hallani az országból. Milyen a közhangulat, érezhető pánik?

– New York városban kötelező a maszk és a kesztyű viselete, büntetés jár ennek elmulasztásakor. Több millió ember maradt munka és fizetés nélkül. A kormány heteken keresztül tárgyalt arról, hogy miként segíthetnek az embereken. Be lehet jelentkezni munkanélkülinek, úgy heti 400-500 dollárt kaphat az ember, ám mivel már körülbelül 3 millióan igényelték ezt, fennakadások vannak a túlterhelés miatt a rendszerben. A lakásbérletek nagyon drágák, a segélyből lehetetlen fizetni őket. Emiatt a bankok nem számolnak késedelmi kamatot.

Április 29-ig tartanak zárva az üzletek, iskolák. Az oktatási intézményekben számítógépen keresztül zajlik a tanítás.

Amit lehetett, bevásároltam, hetente egyszer járok az üzletbe tejet, kenyeret venni, akkor is maszk és kesztyű van rajtam. A kutyusommal naponta kétszer sétálok a kihalt utcákon, félelmetes a csend, autó is alig jár, sokszor csak a mentőautó szirénáját hallani. A Maimonides Kórház tőlem két utcányira található, gyakran látom a két hatalmas fehér sátort az épületnél, amit azért állítottak fel, mert ott végeznek teszteket. Az épület hátsó oldalánál pedig egy hatalmas, kamion méretű hűtőautó áll. Félelmetes látvány.

Azok a bizonyos fehér sátrak
Fotó: Nagy Mária

Nálunk az egészségügyi dolgozóknak nincs öltözője, munkaöltözetükben utaznak a munkahelyükre, emiatt gyakran látni, hogy a kórházi dolgozók az egész nap viselt ruhájukban, fejükön papír sapkával, maszkkal, kezükön kesztyűvel ülnek be saját autóikba egy műszak végén.

Fotó: Nagy Mária

Az üzletek március közepétől zártak be, mindössze csak a nagyobb élelmiszerboltok és pár kisebb üzlet maradt nyitva. No meg persze a gyógyszertárak. Ettől eltekintve azonban vannak olyan környékek, ahol az emberek fittyet hánynak a korlátozásokra, tömegesen járnak vásárolni, templomokba. Nem meglepő módon köztük sokan meg is betegszenek. A rendőrség folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeket a csoportosulásokat feloszlassa.

New York város polgármestere igyekszik a lehető legtöbbet megtenni az emberekért, szinte állandó harcban áll Donald Trump elnökkel, mert a városban nincs elég maszk és lélegeztető gép.

Nemrégiben érkezett Manhattanbe egy óriási mentőhajó, ahol csak a nem fertőzött embereket látják el és a sürgős műtéteket végzik el, hogy a kórházakban kellő helyet tudjanak biztosítani a a regisztrált koronavírusos betegeknek. Sajnos kevés a felszerelés, rengetegen halnak meg. Az április 7-i adatok szerint New Yorkban 138.836 regisztrált fertőzött és 5.489 halott volt.

Az amerikai haditengerészet USNS Comfort kórházhajója
Fotó: Nagy Mária

A buszok ingyen szállítják az embereket, akik az első ajtót nem használhatják, a busz eleje sárga szalaggal van lezárva, hogy a sofőr közelébe se tudjon senki menni. Sok taxis átlátszó műanyaggal választja el a hátsó ülést az elsőktől, és szinte csakis nyitott ablakkal közlekednek. A boltokban sok helyen műanyag plexit tettek fel a pénztáraknál, és egy asztalt a távolság miatt. Tíz embernél több nem mehet be az üzletekbe, sárga szalaggal van kijelölve sok helyen a távolság. A készpénzhasználat még zajlik, fontos, hogy utána jól fertőtlenítsük le a kezünket!

Fordult elő olyan, hogy valamiből hiánycikk lett és nem lehetett sehol kapni a boltokban?

– Mint sok helyen, nálunk is hiánycikk a maszk, a kézfertőtlenítő, ha esetleg előfordul belőlük egy-kettő üzletben, ott rögtön magas áron adják őket. A papírtörlő, WC papír is sokszor elfogy, korlátozott mennyiségben lehet kapni, akkor is borsos áron. A környékemen szinte minden üzlet bezárt, mindenki fél és félti a családját.

Védőmaszkos férfi vásárol a New York-i Brooklyn negyed egyik élelmiszerüzletében
Fotó: MTI/EPA/Alba Vigaray

Miben látja a helyzet megoldását, mit üzenne az embereknek?

– Úgy gondolom, hogy otthon kell maradnunk, mindenkivel csak telefonon vagy interneten lenne szabad kommunikálnunk. Életem legszomorúbb szülinapja volt az idei március 28., magamnak sütöttem tortát, a lányom és a barátaim csak kamerán keresztül tudtak felköszönteni. Fájt, de kibírtuk, tegyen így mindenki!

Emellett fontos a sűrűn elvégzett kézfertőtlenítés, az utcai ruházat, cipők tisztítása. A boltból hazavitt dolgokat még kesztyűben csomagoljuk ki, amit lehet, fertőtlenítsünk. Együnk sok vitamint, táplálkozzunk egészségesen. Végül, de nem utolsó sorban, ami a legfontosabb, és sajnos ezt naponta látom a környékünkön, maszkokat és kesztyűket ne dobáljunk el az utcán!

Sokat gondolok Magyarországra, hiányoznak az otthoni családtagok, ismerősök. Mindenkinek azt kívánom, hogy vigyázzanak magukra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában