A színpadi tervek is megvannak, de az indulással várni kell

2020.04.17. 07:10

Átadás előtt áll a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum

Vörösmarty Mihály születésének 220. évfordulóját ünnepeljük idén. A remények szerint, a vészhelyzet elmúltával átadható a megújult Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum és a parkban épülő Csajághy Laura-színpad.

S. Töttő Rita

Az emlékmúzeum épülete már kívül-belül elkészült Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vörösmarty Mihály gyerekeskedésének egyik meghatározó helyszíne volt a kápolnásnyéki klasszicista kúria, melynek felújítására Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, valamint L. Simon László országgyűlési képviselő javaslatára jutott 450 millió forintos állami támogatás, s amely az Irodalmi Emlékház Program keretében valósulhatott meg. A felújítás gyakorlatilag a végéhez ért, az emlékmúzeum mögötti színpad munkálatai vannak már csak hátra, melyek szintén gőzerővel zajlanak. Itt egy Csajághy Laura-szobrot helyeznek majd el, melyet Pető Hunor szobrászművész készített el. Méltó párja lesz a park elején már korábban felállított Vörösmarty-szobornak. A költő feleségéről elnevezett Csajághy Laura-színpad vezetője Kelemen István színművész lesz. A helyszín idei nyári színházi terve is készen van, de megeshet, hogy az ismert helyzet miatt sajnos az augusztusi hónap előtt nem kerülhet sor az első színpadi bemutatóra sem.

Az emlékmúzeum épülete már kívül-belül elkészült
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A projekt átadására – amely magában foglalja az emlékmúzeum, a park, valamint a színpad avatását is – abban a pillanatban sor kerülhet, ahogy az Országgyűlés a veszélyhelyzet kihirdetését visszavonja. Az épület külső-belső felújítása megtörtént, a kúriát körülölelő árnyas, gyönyörű park rendezése, megújítása szintén a végére ért, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai a múzeumba szánt anyagot azonban a járvány elmúltával hozzák a helyszínre.

A Csajághy Laura-színpad munkálatai is gőzerővel zajlanak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Idén Vörösmarty Mihály születésének 220. évfordulója alkalmából a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolai Alapítvány országos gyermekrajzpályázatot hirdetett. Az elbírálásban való részvételre a szervezők szeretnék megnyerni Tessely Zoltánt. A zsűribe az országgyűlési képviselő mellett további elismert képzőművészeket és művész tanárokat hívtak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában