Koronavírus Fejérben

2020.04.21. 11:30

Aki teheti, otthon marad! – Fejér megyei körkép

Az emberek általában felmérik a helyzet komolyságát, és tiszteletben tartják a szabályokat. Ez derül ki körképünkből.

V. Varga József

Jenő, önkéntes fiatalok – a szájmaszkok házhoz vitelében Fődi Erika és Lampért Krisztián is segédkezett Fotó: LK

– Jenőben a lakosok rendkívül fegyelmezettek – tudta meg lapunk Kerekes Ildikó polgármestertől. – Nem kellett szabálysértési eljárást indítanunk, a szomszédok segítik egymást, az ebédet elvisszük a rászorulóknak, jelenleg már több önkéntes csapat is dolgozik a faluban, s jönnek a fiatalok is. Volt, aki külföldi tartózkodása miatt 14 napos házi karanténba kényszerült, még egy hetet várt, aztán bekapcsolódott a szájmaszkok varrásába. Többen füvet kaszálnak önkéntes alapon, Máté Mónika a megyei kórház egyik osztályának küldött házi süteményt.

Elfogadják a korlátozásokat

Kőszárhegyen érzékelhetően kisebb a forgalom nemcsak a 7-es főúton, hanem a mellékutcákban is. A Szárhegy a környék kedvelt kirándulóhelye, jönnek kirándulók, de csoportosulást nem tapasztalnak – mondta el Borján Péter polgármester. Az élelmiszerboltban 8-10 esetben kellett figyelmeztetni vásárlókat, hogy lejárt az előírt időablak, az eladók ezt előzékenyen megtették. Két esetről tudnak, hogy 65 év feletti délután szeretett volna vásárolni, de elfogadták, hogy nem szabad.

Jenő, önkéntes fiatalok – a szájmaszkok házhoz vitelében Fődi Erika és Lampért Krisztián is segédkezett Fotó: LK

– A telefonos kapcsolattartást a veszélyhelyzet kihirdetésekor elindítottuk, a kijárási korlátozás elrendelésekor már oda-vissza jól működött. Keresnek bennünket, s ha kérik, segítünk a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban. Mi is hívjuk az embereket, beszélgetünk velünk, megnyugtatjuk őket. Borjánné Klári, a nyugdíjasklub elnöke mindennap felhív két idős embert – folytatta a faluvezető.

Az önkormányzat csökkentett ügyfélfogadására egy-két lakos érkezik, jellemzően szociális témakörben, gyakorlatilag szóba sem kerülhet a csoportosulás. Az orvosi rendelésnél is betartják a rendet, a gyógyszerfelírás egyre inkább az e-recept irányába terelődik.

Zárva tart az ökocentrum

– Soponyán azt látjuk, hogy az emberek betartják a szabályokat, aki teheti, otthon marad – tájékoztatott Szücs Norbert polgármester. – Csoportosulásra a faluban egyetlen példa volt, az is inkább tájékozatlanságból fakadt. Szabálysértési eljárást még egyszer sem kellett indítani; a 9 és 12 óra közötti vásárlási korlátozást mindenki betartja. A Kerti-tónál a hétvégén inkább azt tapasztalták, hogy nem a helybéliek sétáltak, hanem más településről érkezők. Az ökocentrum zárva tart, így szerencsére ott sem kell csoportos túrázókra, kirándulókra számítani.

Hálás kutyus konzervdobozzal

Mezőszentgyörgyön is otthon maradnak az emberek, a polgárőrök többnyire üres utcákon, tereken barangolnak. Sőt, még a családi összejövetelek sem jellemzőek. Kevés 65 év feletti idős jár vásárolni, a bevásárlást, a gyógyszerkiváltást a családjuk megoldja, többeknek az önkormányzat van segítségére. A polgárőr egyesület ismeretei szerint szabálysértési eljárást nem kellett indítani a faluban, viszont figyelmeztetésekre már sor került. Néhányan nem foglalkoznak semmivel, mit nekik szabályok – őket határozottan felszólították: maradjanak otthon! Krista István, a polgárőrség elnöke elmondta lapunknak: a minap egy kiskutyán is segítettek. Szegény jószág feje beszorult az eledeles konzervdobozba, az egyik utcán bóklászott, amikor rátaláltak. A kutyus hálája nem ismert határokat! Mosolyogtak a segítők, de talán még el is érzékenyültek egy kicsit…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában