2020.03.09. 15:00
Langallófesztivál és társai az úrhidai tájháznál
A derűs alaphangulat adott az úrhidai tájháznál, ahol szombatra hirdették meg a langalló-, lángos- és fánkFesztivált, és az első alkalomra életre hívott kolbásztöltő összeRöffenést. Open – magyarázzák a házigazdák, és a „családi” napra számos helységből befutnak, nemcsak a faluból, hanem a környék településeiről, de még Fehérvárról és Balatonfüredről is a népek.
Megkelt a langalló tésztája: Erika (b), Éva, Mara és Zsuzsa szorgoskodik a nagy asztal körül
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap
Aszalt szilvás kolbász is készül – jegyzem meg a kalaposnak (á la Alice Csodaországban), de csak legyint emberünk: szilváról csak egyfajta állapotában hajlandó beszélni: pálinka, esetleg párlat, no meg szilvalekvár, a fánkra való.
A kenyértészta-dagasztás és a langallósütés fortélyaiba Edit asszony vezeti be az érdeklődőket, a lángos Rózsika privilégiuma, a fánksütés körül pedig a Táncimádó hölgyek bábáskodnak.
A folyosói kemencében sül a langalló, a tűzhelynél a lángos és a fánk, a kolbász az udvari falukemencében. A tésztafélék próbája (mint a puding esetében) egyértelmű: az evés. Hát még hírmondó sem marad belőlük!
A kolbásztöltő gárdákat azért rangsorolja a zsűri: első a Koxi Team, megelőzve az Úrhidai Legényegyletet és a Szabó Családot, különdíjas a Bakonyi Betyárok. A prímet a hagyományos, magyaros kolbász viszi, de többen a válogatott fűszerkeverékkel ízesítettre esküsznek, sőt a szép tálalás is segédpontokat ér.