A digitális világba kalauzol

2020.03.26. 14:00

A martoni iskolavezető az egyetlen megyei az Oktatási Hivatal listáján

A digitális átállásban ajánlotta fel segítségét a martonvásári általános iskola igazgatója, akinek többéves tapasztalata van a virtuális oktatás terén. Sok iskola megkereste már, de az otthon tanuló gyerekeknek is segít: felhívás segítségével eszközökhöz juttatja azokat, akiknek szükségük van rá.

S. Töttő Rita

Csapó Tamás többéves virtuális oktatási tapasztalatot ad át Fotó: iskola

Másfél éve igazgató a martonvásári Beethoven Általános Iskolában Csapó Tamás, aki korábban is kiemelten alkalmazta a digitális pedagógiai módszertanokat, eszközöket, s már az otthoni távoktatás bevezetése előtt is igyekezett online tananyagokkal színesíteni a tanulást, tanítást. Martonvásári igazgatói pályázatában szintén szerepelt, hogy fontosnak tartja az oktatásban a digitális átállás ösztönzését. Ez a többéves virtuális oktatási tapasztalat adta az alapot ahhoz, hogy csatlakozzon az Oktatási Hivatal egyéni tanácsadásra vonatkozó felajánlásához. Ebben az oktatási intézmények kérhetnek segítséget azoktól az iskoláktól, amelyeknek nagyobb tapasztalatuk van a digitális átállás bármely területén.

Több iskolából is megkeresték már az igazgatót, a szakmai segítségét kérve

– Leszámítva az okokat, amelyek miatt most olyan hirtelen kényszerült digitális átállásra minden iskola, óriási lehetőség rejlik a változásban! – fogalmazott az igazgató a Fejér Megyei Hírlapnak, hozzátéve: a távoktatásnak több aspektusa van: – Felsőben kicsit könnyebb a tanárok dolga, hiszen a digitális eszközhasználat kiforrottabb. Alsóban azonban nem erőltetjük, hogy ott üljenek órákon át a gyerekek a gép előtt. Itt inkább az osztálytanítókra bíztuk, hogyan vezetik be a dolgot, a szülőkkel együttműködve. Ugyanis a szülők most pedagógustársaink is egyben, a munka dandárja rájuk hárul. Napi rutinná kell tennünk az együtt tanulást, az oktatás digitális útjának megszervezését. Az első hetekben nyilván vannak fennakadások a feladatküldés, mennyiség, számonkérés kapcsán, de azt gondolom, ez majd szépen elsimul, amikor már minden gyakorlattá válik. A kollégáknak minden segítséget megadunk, ahogy az oktatási kormányzat, a fenntartó is. De azért, hogy kicsit közelebb hozzam a kollégákhoz az új típusú tanítási módszertanokat, készítettem egy online felületet, amelyet csak ők látnak, s ahol minden szükséges információt, menetrendet, általam készített oktató videót hasznosíthatnak. A szülők felé is folyamatos a kommunikáció, számukra is létesítettünk egy online felületet, ahol tájékozódhatnak, de a napirend kialakításában is segítséget nyújtunk, hiszen nem akarjuk odaszögezni őket a gép elé. Most pedig várjuk a tapasztalatokat, visszacsatolásokat.

Csapó Tamás többéves virtuális oktatási tapasztalatot ad át Fotó: iskola

A martonvásári igazgatót több iskolából is megkeresték március 15-e óta, azonban nem csak a távoktatás kapcsán érkeznek a visszajelzések. Számos család eszközhiányra panaszkodik, ezért az iskola alapítványa révén pár napja felhívást tettek közzé, hogy akinek van otthon elfekvő okoseszköze, laptopja, tabletje, telefonja, szívesen elmennek érte s elviszik azokhoz, akiknek szükségük van rá. – Sokan ajánlották fel eszközeiket, hogy segíthessünk. Jó látni azt az összefogást, amely most szülők, pedagógusok, iskola és fenntartó között megvalósul, merthogy egy cél vezérel most mindenkit: a gyermekek fejlődése, oktatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában