előretekintés

2020.02.01. 13:14

Farsangi programok, mohai tikverőzés és derűs idő vár ránk februárban

A február általában a farsangról híres, azonban lássuk, mi mást tartogat még nekünk ez a hónap?

feol.hu

A szervezők szeretettel várják a jelmezben érkező kicsiket és nagyokat Fotó: FMH-archív

Fotó: fmh_foto

Jeles napok februárban

Februárt a nagyböjt havának is nevezeték, mert a húsvét előtti 40 napos böjt ebben a hónapban indul. A decemberi nagy étkezéseket kipihenni vágyók és az új évet nagy lendülettel kezdők s belevághatnak a tisztítókúrába, hogy a tavaszt már újult erővel kezdhessék.

Február másodikán jósolhatjuk meg az elkövetkezendő időjárást: a medve kijön barlangjából, és ha meglátja az árnyékát, visszabújik, s a tél tovább tart. Ha azonban a medve nem lát árnyékot, marad a jó idő, és eljöhet a tavasz.

A hónap harmadik napja is igen fontos volt őseink számára, ezen a napon ünnepelték Szent Balázst, akit a a torok, a kikiáltók, és az énekesek védőszentjének tartanak. Igen sokáig a gyermekhalandóság vezető oka a torokgyík volt, így különösen fontosnak tartották a védőszent tiszteletét.

Húshagyó kedd, hamvazószerda és torkos csütörtök is február hónapban van, egymást követő napokon tartjuk. Húshagyó kedd Fejér megyében különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen az országos hírű mohai tikverőzés is ezen a napon van.

A Rákellenes világnapot február 4-én tartjuk 2000 óta, évről évre szeretnék felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Szent Bálint avagy Valentin napja 14-ére esik, azonban nemcsak a szerelmesek napját ünnepeljük ezen a napon, de az epilepsziával élők világnapját is, melynek során az ezzel a betegséggel élőkre szeretnék felhívni a figyelmet.

Február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban. Ennek emlékére 2000-ben az Országgyűlés elfogadta a határozatot, és ezen a napon tartják a Kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Híres szülöttek Fejérben februárban:

Lánczos Kornél – 1893. február 2.

Kormos Lajos (Székesfehérvár, 1910. február 13. – Szeged, 1972. december 17.) Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész, színházigazgató.

Vinícius Paulo születéskori nevén Paulo Vinícius Souza dos Santos (São Paulo, 1990. február 21. –) brazil labdarúgó, 2011 óta a MOL Fehérvár FC játékosa. 2017. március 10-én magyar állampolgár lett.

Fiola Attila (Szekszárd, 1990. február 17. –) magyar válogatott labdarúgó, posztját tekintve hátvéd, jelenleg a MOL Fehérvár FC játékosa.

Varga Gabriella (Szentes, 1977. február 21. –) magyar színésznő. 2013-tól játszik a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.

Programok és rendezvények

Rengeteg program vár a gyerekekre ebben a hónapban, egymást érik a gyerekfarsangok, mulatságok, kézműves foglalkozások és Bogyó és Babóca előadás. Re-kreatív Kuckó várja a csemetéket 8-án, részleteket itt olvashatnak, valamint Gyerekfarsang is lesz a Sóstón, erről itt olvashatnak bővebben.

A felnőttek rengeteg táncház, farsang várja az érdeklődőket, felpezsdíti a borongós napokat.

Időjárás

Az előrejelzések szerint a február sem fog már havat tartogatni, a hőmérséklet sem fog fagypont alá süllyedni nappal. Számottevő csapadékra sem számíthatunk már a hónap folyamán – tudtuk meg az időképtől.

 

Vezető képünk a tavalyi farsangon készült. Fotó: FMH-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában