éves szakmai tanácskozás

2020.02.19. 07:10

A fehérvári gyermekvédelmi tevékenység nem feladataiban sok, hanem mélységében egyre nagyobb

Lehet, hogy kevesebb, de sokkal mélyebb családi konfliktusokban kellett segítenie a gyermekjóléti szolgálatnak tavaly, mint korábban. A gyerekek védelme Székesfehérváron szakmai fordulópontot hozhat, amelyben továbbra is az óvodai, iskolai észlelő- és jelző-rendszer marad a legfontosabb bástya.

S. Töttő Rita

A szolgálat szakmai egységénél együttműködés keretében tartósan 990 fővel és közel 450 családdal dolgoztak tavaly Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

A Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ az idei évben már mint Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ folytatja gyermekvédelmi tevékenységét Székesfehérváron. A munka nagysága azonban nem a feladatok darabszámában, hanem azok mélységében egyre nagyobb – derült ki a szolgálat éves szakmai tanácskozásán, melyet kedden rendeztek a Hiemer-házban. A gyerekek védelmét szem előtt tartó szolgálatot Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte, kiemelve, hogy a város nagyon fontosnak tartja ezt a munkát. Jól mutatja ezt az, hogy az idei évi költségvetésben hat új státuszt tudnak biztosítani ehhez a munkához, s hogy pár hónap múlva új helyen folytathatja munkáját a gyermekvédelmi szakszolgálat.

Idén hat új státuszt tudnak biztosítani

A szolgálat munkatársait komoly próbatételek elé állította az élet tavaly – derült ki Tisztl Henrik, a központ intézményvezetőjének elő­adásából. A szolgálat szakmai egységénél együttműködés keretében 990 fővel és közel 450 családdal dolgoztak tavaly. Ez az adat a tartós együttműködéseket jelöli, amelyek olykor éveken átívelő problémamegoldást igényeltek. Egyszeri vagy kétszeri tanácsadás keretében pedig 1161 fővel és 820 családdal dolgoztak tavaly.

A szolgálat szakmai egységénél együttműködés keretében tartósan 990 fővel és közel 450 családdal dolgoztak tavaly Fotó: Nagy Norbert

– Az észlelés- és jelzőrend­szer által küldött észlelések száma tavaly 883 darab volt. A 2016-os szakmai integrációt követően indulhatott el igazán a statisztika, akkor 800 észlelés érkezett a szolgálathoz. Ezt követte egy jelentős kiugrás 1000 fölötti jelzésszámmal, ekkor indították el ugyanis az óvodai és iskolai szociális segély teamet, amit akkor iskolai segítőknek hívtunk. Ekkor indult el a szakmai munka. Azóta 870-880 számon stabilizálódott a jelzések száma – világított rá az intézményvezető, hogy noha a számok stagnálnak, érdemes külön megnézni a veszélyeztetett gyermekek számát. Tavaly 407 ilyen gyerek került a szolgálat látókörébe – 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban és jóval kevesebb, mint néhány évvel korábban. Az észlelés- és jelzőrend­szer tehát aktív és érzékeny, merthogy a jelzések száma nem kevesebb, ellenben a veszélyeztetett gyermek egyre kevesebb van – derült ki a beszámolóból. Ahogy az is, hogy a családi kapcsolati konfliktusok száma sem emelkedett. – Sokkal kevesebb olyan probléma került a szolgálathoz, mint 2018-ban, viszont ezeket jóval nehezebb volt megoldani. Nagyon sok mélyebb konfliktussal is találkoztunk, válási, kapcsolati krí­zisekkel, melyeket sok esetben kőkemény hónapok alatt tudtunk mediációval, tanácsadással nyugvópontra juttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában