Iszkaszentgyörgy

2020.01.11. 07:10

A magányos cédrus nincs már többé

Talán nem csak engem emlékeztetett olyannyira Csontváry Magányos cédrusára az az érdekes fa, amely a falu határában, a Piramita nevű hegyen állt. Igen, így múlt időben.

B. Kiss László

A különleges fa, melyet én magányos cédrusnak hívtam, ma már nem látható Fotó: feol.hu

A Piramita is egykor szerves részét képezte annak a csodálatos parknak, amely az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastély körül terült el. A hegyen egy piramis is magasodott, melyet a gróf egy szerencsétlenül járt rokona emlékére emeltetett. A piramist a második világháború után ugyan széthordták, de néhány éve újjáépítették. Sajnos, nem teljesen az eredeti formájában. De a Piramita tetejére nem csak a piramis – na meg a kilátás – miatt volt érdemes felmászni.

A különleges fa, melyet én magányos cédrusnak hívtam, ma már
nem látható Fotó: feol.hu / Horváth Csilla

Nőtt itt egy érdekes fa is, amely Csontváry Magányos cédrusára emlékeztette az embert. Számomra legalábbis a hasonlóság mindig nyilvánvaló volt. A fa egy ideje kiszáradt, aztán kidőlt. Most pedig már csak egy tuskó emlékeztet rá, miután a törzset és a csupasz ágakat összevágták, és elszállították. Úgy láttam, ültettek valami csemetét helyette, de mikor lesz abból olyan terebélyes fa, mint amilyen a magányos cédrus volt, ott fent a piramis szomszédságában.

Olvasónk 2017-ben örökítette meg a fát Fotó: Olvasó / László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában