Oktatás

2019.12.18. 20:43

Rogers-iskolát hoznának létre Sárbogárdon

A városban Rogers nevelési elvekkel tanító iskolát kívánnak létrehozni, melynek kapcsán tegnap tájékoztatót tartottak az érdeklődőknek a művelődési központban.

V. Varga József

A tatai székhelyű Színes Iskolát (Személyközpontú Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium) – melynek tagintézményeként működne a bogárdi iskola – Elekes Mihály pszichológus mutatta be. A Rogers-pedagógiát megalkotó Carl Rogers amerikai pszichológus úgy tartotta, hogy a gyermek személyisége akkor képes leginkább kibontakozni, és úgy érheti el képességei maximumát, ha empátia, őszinteség és bizalom veszi körül.

Amint Pekácsné Pordán Melinda pedagógus lapunknak elmondta: a személyiségközpontú nevelési elvekkel tanító iskolában hangsúlyozott a gyermekközpontúság, melynek lényege, hogy a gyermeket mindig a saját korának, képességeinek, fejlettségének megfelelő módon és tempóban kell nevelni. A pedagógus szerepe és feladata is lényegesen megváltozik ezekben a rendszerekben: a hagyományos oktatói feladat helyébe a protektori szerep lép, a tanár megszűnik a tudás egyedüli forrásának és kinyilatkoztatójának lenni. Az ő feladata a kreatív tanulás útján elkísérni a diákokat, tanulási kedvüket serkenteni, kérdéseikre választ adni. Központi szerepet játszik a nevelésben a beszélgetés, a gyermek érzelmi, lelkivilágának fejlesztése, ez az iskola nem uniformizál, hanem segít kibontakoztatni az egyéniséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában