Megfogható hangszerek

2019.10.27. 07:10

Több mint harminc magyar népi hangszerrel ismerkedhettek meg a Szivárvány óvodások

„A középkori duda hangja és felépítése is nagyon hasonlít a skót dudáéhoz, ezért a gyerekek gyakran keverik össze vele ezt a magyar hangszert”, mondta el Varró János, aki számos olyan érdekes hangszert és hangkeltő eszközt vitt a kis közönségnek, amelyeket a felnőttek közül is csak kevesen ismernek.

Borsányi Bea

Sok más mellett a kereplő éles hangja is megszólalt az Aranybulla könyvtárban Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

Az asztalon kolompok, csengők, pergők, dudák sorakoztak, de volt ott doromb, kukoricahegedű, köcsögduda, somogyi hosszú furulya, tambura, citera, tikfa és még sok izgalmas, megszólaltatásra váró darab. A gyerekek láthatóan élvezték, ahogy a népzenész az egyes hangszerekről mesélt, így többek között arról, miért szeret az ördög a dudába bújni.

Sok más mellett a kereplő éles hangja is megszólalt az Aranybulla könyvtárban Fotó: Fehér Gábor

Lelkesen válaszoltak a feltett kérdésekre és szívesen énekelték vele együtt az ismert gyerek-, és népdalokat. A népi hangszerekre épített délelőtt az Irány Betűfalóniába nevű, másfél éves programsorozat része volt, amelyben hat székesfehérvári és vidéki óvoda, illetve általános iskola vesz részt és amelyben korábban tartottak már környezettudatosságra nevelő, illetve a magyar irodalmat középpontba állító foglalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában