több volt egyszerű őszi vízi kirándulásnál

2019.10.17. 07:10

A táj nemzetközi napját ünnepelték a sukorói iskola tanulói

A sukorói iskola tanulói számára szervezett szerdai sétahajókázás több volt egyszerű őszi vízi kirándulásnál. A táj nemzetközi napját ünnepelték.

S. Töttő Rita

A gyerekeket a kikötőben a vízügyi igazgatóság mellett a sukorói polgármester, Mészárosné Hegyi Gyöngyi is köszöntötte Fotók: STR

Fotó: S TOTTO RITA

Ki tudja, mire vélhető az az óvatos szelídség és nyugalom, ami a gólyából sugárzott a Szúnyog-sziget hajókikötőjénél. De egy biztos: a járókelőktől és az érkező gyerekektől tisztes távolságra, de mégiscsak az ember hathatós közelében sétálgatott fel s alá, mintha csak ura, de legalábbis roppant ismerője lenne a tájnak. A tájnak, amelynek nemzetközi napját jöttek ünnepelni a Székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola Sukorói Tag­iskolájának tanulói ezen a szép kirándulós szerdai délelőttön. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ötlete nyomán szállhattak hajóra a gyerekek, az idei esztendőben ugyanis különleges tematikája van ennek a napnak – mármint a táj nemzetközi napjának: idén ugyanis a táj és a víz kapcsolata, valamint az ezekért vállalt felelősség köré irányul a nemzetközi figyelem.

A gyerekeket a kikötőben a vízügyi igazgatóság mellett a sukorói polgármester, Mészárosné Hegyi
Gyöngyi is köszöntötte Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nem véletlenül nem túl ismert ez a nap az iskolák, környezetre ügyelők körében: az Európa Tanács kezdeményezésére ugyanis még csak 2017-től ünneplik, mégpedig hivatalosan október 20-án. S mivel a víz most a táj témakörében a lényeg, s mivel a velencei-tavi partfal-rekonstrukciós projekt épp elég jelentős apropót ad, az igazgatóság úgy döntött, csatlakozik a naphoz.

„Fontos számunkra a jövő generációjának környezettudatossága és a fenntartható fejlődés iránt érzett elkötelezettsége. Ez ösztönzött minket arra, hogy diákok számára szemléltessük ezen céljaink megvalósulását” – tudtuk meg a vízügyi igazgatóságtól.

A gólya óvatos szelídséggel méregette az embert Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A gyerekeknek Temesi Mihály, a Velencei-tavi Tófelügyelőség vezetője mutatta meg a látnivalókat, azt, min dolgozik olyan nagyon az a sok felnőtt a markolókkal, munkagépekkel a tópart környékén. Így ők már felnőttként is tudni fogják, hogy a Velencei-tó nemcsak úgy van, a tájnak nemcsak egy eleme, hanem annak szerves része is, és itt minden mindennel összefügg – a víz az időjárással, az elemekkel, az élőlényekkel benne s kívüle. S hogy ennek a kényes egyensúlynak a fenntartásáért bizony az ember felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában