Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ

2019.09.01. 07:20

Szép környezetben épül az új központ Kőhányáson

Letették az alapkövét a leendő Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központnak, amely egy új és rendkívül modern ékköve lesz a Kéktúra útvonalnak.

Palocsai Jenő

Gánt-Kőhányáson örömteli alapkőletételre gyűltek össze a meghívott vendégek Fotó: Róth Hajnalka

Egy mindennel felszerelt ökoturisztikai központ épül a Vértesben, a Gánthoz tartozó területen. S bár az épület és annak létesítményei szinte minden igényt kielégítenek, vannak további tervek is, így a fejlődés nem áll majd le a használatbavétellel. A Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ két pályázatból valósulhat meg: egy uniós pályázat és egy kormánytámogatás által, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében.

Az alapkőletételnél Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos és Spergelné Rádl Ibolya polgármester mondott köszöntőt. A központ részleteiről Sárainé Illés Edina, az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület elnöke adott felvilágosítást. Ez a civil szervezet és konzorciumpartnere, a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft. sikeresen pályázott, így ebből a forrásból a leendő épület­együttes alsó szintjén kap helyet maga az ökoturisztikai fogadóközpont. Az egyesület térségi szintű, természetvédelem, környezetvédelem köré szerveződő, ökoturisztikai termékcsomag kialakítását tűzte ki célul, ami a természeti örökség idegenforgalmi célú hasznosítását szorgalmazza. Az új központ várhatóan sikeresen kapcsolódik majd be a Vértes turisztikai körforgásába, intenzív forgalmat generálva, ezáltal is pozitív gazdasági hatást fejtve ki a környező településeken.

Gánt-Kőhányáson örömteli alapkőletételre gyűltek össze a meghívott vendégek
Fotó: Róth Hajnalka

A tervek szerint ebben a központban a turisták megtudhatnak majd mindent a Duna–Ipoly Nemzeti Parkról, a Vértesi Tájvédelmi Körzetről, illetve Kőhányás és környékéről, annak látnivalóiról. Tapinthatóvá válik majd az a munka, amire sokan nem is gondolnak, hogy el kell végezni. Ilyen például az élőhelykezelés, az élőhely-rekonstrukció vagy a madárgyűrűzés. De információkat kaphat a majdani központba látogató a település történelmi múltjáról és néprajzi értékeiről, melynek szerves része a sváb kistelepülések jellegzetes arculata, és – természetesen – amint „beindul” a létesítmény, oktatási célokat is fog szolgálni.

Az épületegyüttes legmeghatározóbb szolgáltatást nyújtó része az étterem lesz, ahol a tervek szerint jellegzetes sváb ételeket is készítenek majd. Lesz Zöld Út Sétaösvény, ahol ezen a területen élő fafajtákat mutatnak be, és Zöld Boltot is üzemeltetnek majd a helyi termékeknek. Egy szabadtéri vitrinben a környező települések termékkínálatával is meg lehet ismerkedni, és a vizes élőhelyek számára is akad bemutatóhely.

Az Esterházy-kápolna mellett ismertették az ökoturisztikai központ terveit
Fotó: Róth Hajnalka

Az épület felső szintje egy negyvenöt férőhelyes turistaszálló, mely 425 millió forintos kormányzati támogatással valósul meg.

A korábban felsoroltakon túl a Vértesi Erdő Zrt. saját forrásból megvalósítja a Kőhányás 5. szám alatt az egykori favágó család életét is prezentáló német nemzetiségi tájházat, melyhez 12 személyes vadmegfigyelő is tartozik majd.

ORSZÁGOS ÚTVONAL A VÉRTESBEN

Az Országos Kéktúra egy mintegy 1165 kilométer hosszú, huszonhét szakaszra felosztott túraútvonal, amely hazánk 79 kistáját érinti a Vas megyei Írott-kő csúcsától egészen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáig. A nyomvonalat az 1930-as években kezdték kialakítani; a végleges útvonal az 1980-as években készült el. Kilencedik szakasza Zirc városából indul, és Bakonykútin, Fehérvárcsurgón át a Bodajk–Csókakő vasútállomásig tart.

Tizedik szakasza valódi vértesi túra: Bodajk szélén, Csókakő vasúti megállóhelyén kezdődik, s Gánton, Kőhányáson, Várgesztesen és Vitányváron át Szárligetig tart. A túrákat teljesítők hivatalos igazolófüzetbe bélyegzéssel és keltezéssel igazolhatják, hogy teljesítették az adott szakaszt. Kőhányáson az Oroszlányt és Csákvárt összekötő út mentén, az Esterházy-kápolna közelében, a Steinau vendégház előtti faoszlopon találjuk a fémdobozt.

Szanyi-Nagy Judit

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában