Fő az óvatosság!

2019.09.08. 13:55

Csalók zaklatják a Fejér megyeieket! Ha Monacóból keresték, még véletlenül se hívja vissza a számot!

Vasárnap reggel 7 óra 42 perc. Az ember lánya a másik oldalára fordul, amikor egyszer csak megrezzen a telefonja. Nagyjából két csörgés. Ennyi az egész, és már el is hallgat a készülék.

Szanyi-Nagy Judit

A telefonszámok változatosak, a +377-es előhívószám közös bennük

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az ismétlés nem várat sokat magára, 9 óra 26 perckor egy újabb hívás érkezik. Másik számról ugyan, de ugyanúgy +377-es előtaggal. Kis internetes kutakodás után kiderül, az előhívószám Monacóhoz tartozik. Rokon, ismerős ott nem nyaral, nem is tartózkodik, így hamar tudatosul: valószínűleg újabb telefonos csalásról van szó. A gyanút az is megerősíti, hogy Székesfehérvár több pontjáról is hasonló visszajelzések érkeznek, telefonszolgáltatótól függetlenül, jellemzően a szombat esti, vasárnap hajnali órákból.

Legutóbb tavaly áprilisban volt nagy, Magyarországot érintő wangiri-hullám. A meghatározás szerint ez az az átverésfajta, amikor a csalók tömegesen próbálják meg általában ‒ egy vagy több ‒ nemzetközi számról rávenni a gyanútlan embereket arra, hogy a csörgetést követően visszahívják őket. Ezzel pluszköltségeket okozhatnak nekik, netán későbbi hívogatásoknak (például üzleti ajánlatokkal kapcsolatban) adhatnak alapot.

A telefonszámok változatosak, a +377-es előhívószám közös bennük
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A helyes eljárás ilyenkor a teljes figyelmen kívül hagyás: hiába keresnek bennünket ismeretlen (jellemzően külföldi) számról, hiába írnak SMS-t, a megkeresésekre egyáltalán ne reagáljunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában