Hetvenkilenc éve vonultak be Csíkszeredára

2019.09.12. 07:05

A Kárpát-medence összetartozó magyarjai – Megemlékezés az Országzászló emlékműnél

Az 1940-ben született második bécsi döntés értelmében Észak-Erdély visszatért Magyarországhoz, Csíkszeredára 1940. szeptember 11-én vonult be a magyar honvédség. Erre emlékeztek civil szervezetek az Országzászló emlékműnél.

Borsányi Bea

Csík vármegye címerpajzsárra került az egyik koszorú Fotó: Nagy Norbert

A megemlékezésen az Országzászló Védnöki Testület alapítóinak – az Alba Regia Civitas, a Rákóczi Szövetség, a Szent György Lovagrend, a Fejér Baranta Egyesület, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület és a Fejér Szövetség – képviselői jelentek meg, akik kis koszorúkat helyeztek el az emlékmű talapzatán található Csík és Kolozs vármegye címerpajzsain.

Csík vármegye címerpajzsárra került az egyik koszorú Fotó: Nagy Norbert

– 2012 óta emlékezünk meg Észak-Erdély visszacsatolásáról, amelynek tavaly óta lett a helyszíne az újonnan felavatott téren az Országzászló emlékmű. 79. évfordulója van annak, hogy a 2. bécsi döntés értelmében ez a terület visszatért az anyaországhoz. Ez a döntés, amely ellen sem a szlovákok, sem a románok nem emeltek kifogást, békés megoldást jelentett. Ha valaha egyesül a Kárpát-medence magyarsága az itt élő nemzettel egy országba, az csakis békés úton történhet meg. Mi ezt hangsúlyozzuk, ezért emlékezünk erre, és így fejezzük ki a magyar nemzet összetartását – mondta el Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke, az Országzászló Védnöki Testület alapító tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában