A hordó, és az ő gurítása

2019.08.23. 15:00

Az idén újabb öt utca kapott aszfaltborítást Úrhidán

A település az idei évben ünnepli első írásos említésének 1010 éves jubileumát. Fejlődését a megyeszékhely közelsége határozza meg leginkább, sokan vásároltak és vásárolnak telket, és építkezésbe kezdve egyre többen választják állandó lakóhelyül Úrhidát.

V. Varga József

Az útavatáson Bognár József (b) és Pálffy György tervező gurította a hordót Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

– A múlt és a jelen szoros kapcsolódását érzékelteti, ahogy a régi falusi házak között gombamódra emelkedtek, emelkednek ki a település új, modern lakóépületei. Székesfehérvár lakói, mint tették ezt a 18. század közepén, újra felfedezik Úrhidát – mondta el lapunknak Bognár József polgármester.

A 20. század elejéig a falvak (Úrhidáé is) legfőbb ereje az életképes, hagyományos közösségek megléte volt. A 21. század nagy kérdése, hogy ezek az életképes közösségek újra kialakulhatnak-e hazánkban, a vidék, a falu megfelelő életfeltételeket tud-e biztosítani az embereknek. Mert azt a tényt, hogy az ember csak közösségben képes boldogan élni, semmilyen anyagi jólét nem írhatja felül – folytatta a faluvezető.

– Úrhida, kedvező adottságainak köszönhetően az elmúlt időszakban dinamikusan fejlődött, lakosságszáma az elmúlt húsz évben közel megháromszorozódott, jelenleg 2550-en élnek a faluban. De ez az örömteli dinamikus növekedés komoly kihívást is jelent a településvezetés számára – húzta alá a polgármester.

Az útavatáson Bognár József (b) és Pálffy György tervező gurította a hordót
Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

A képviselő-testület határozott szándéka a belterületi úthálózat ütemezett fejlesztése. Saját finanszírozásból és az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok támogatására kapott forrásból az elmúlt években, négy ütemben csaknem 8 kilométernyi utat és 600 méter hosszúságú járdát építettek.

Az idén összességében 3 kilométeres hosszban aszfaltborítást kapott a Mandula, a Szegfű, a Pirosalma, a Platánfa és a kis Jókai utca, amelyeket az Úrhida-napokon, a szabadidőpark szomszédságában avattak ünnepélyesen: szalagátvágással, hordógurítással. A tömegközlekedéssel érintett Kossuth és Dózsa utcák mentén új utcanévtáblákat helyeztek ki. Nagy örömükre szolgált, hogy a Magyar falu programban felújították az úrhidai bekötőutat, s így biztonságosabbá vált a közlekedés a településtáblától a körforgalomig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában