Hová folyjon az eső?

2019.06.03. 20:00

Rendelet írja elő a csapadékvíz elvezetésének szabályait

Felháborodott olvasó kereste meg szerkesztőségünket, és tette fel a kérdést, mit lehet tenni, ha a szomszédjától átfolyó csapadékvíz rendszeresen eláztatja a telkét, aminek következtében a tulajdonában lévő – ugyan nem lakott – ház már megroggyant. A kérdés más szemszögből azért is aktuális lehet, mert az elmúlt időszakban rengeteg csapadék hullott.

Borsányi Bea

Vízelvezető árkot nem csak az önkormányzat létesíthet, de bizonyos esetekben engedélyt kell rá kérni Fotó: Shutterstock

Mivel konkrétan egy gánti esetről van szó, ezért a területileg illetékes Csákvári Önkormányzati Hivatalnál Tóth Jánosné címzetes főjegyzőhöz fordultunk a kérdéssel, aki azzal kezdte, hogy csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatban a helyi építési szabályzatokban nem található előírás, mert erre nem adnak felhatalmazást a felsőbb jogszabályok. Ezért építkezéskor a csapadékvíz elvezetésére vonatkozóan a 253/1997 számú kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni.

Akár telken belül is elszivárogtatható a keletkezett csapadékvíz

Ezen rendelet 47. paragrafusa leírja, hogy amíg szennyvíz csak zárt szelvényű csatornában vezethető, addig csapadékvíz, talajvíz és kiemelt bányavíz – a vonatkozó hatósági előírások megtartásával – nyílt árokban is vezethető, viszont használaton kívül helyezett kútba vezetni tilos. Ugyanakkor azonban a telek csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt – átázást, kimosást, korróziót stb. – ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza. A csapadékvíz a telken belül akár el is szivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.

Vízelvezető árkot nem csak az önkormányzat létesíthet, de bizonyos esetekben engedélyt kell rá kérni Fotó: Shutterstock

Azt kevesen tudják, hogy a telekről csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zárt szelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Amennyiben a vízelvezető árok a közút tartozéka, úgy abba a környezetében lévő telkekről csapadékvíz bevezetése csak az út kezelőjének hozzájárulásával történhet. Vagyis sok ház esetében a kerítésen kívül végződő esőcsatorna, amelyből az esővizet kis mélyedésben vezetik tovább az árokba, nem szabályos.

Ezzel együtt felvetődhet a jogos kérdés: mi a helyzet az árkokkal? Ha nincs a ház előtt, ki létesíthet ilyet, és kinek a felelőssége azt tisztán tartani? Nos, a törvény szerint az önkormányzati tulajdonban lévő közterületek csapadékvíz-elvezetése és az ezzel kapcsolatos feladatok az önkormányzathoz tartoznak. A közterületi csapadékvíz elvezetésének kötelezettsége kizárólag a közterületen keletkezett csapadékvíz kezelésére vonatkozik. Ettől függetlenül más is végezhet ilyen fel­adatot, ha az érdeke ezt megköveteli (idegen ingatlanon természetesen a tulajdonos előzetes hozzájárulásával). Ha az ingatlanokról kivezetett csapadékvíz elvezetéséről van szó, akkor az önkormányzat kérheti a telek tulajdonosainak hozzájárulását a költségekhez.

Minden, ingatlanon megjelenő csapadékvíz elvezetése a tulajdonos kötelezettsége

Az utcai árokba történő bekötéshez az önkormányzattól előzetesen írásban hozzájárulást kell kérni, melyhez kikötés lehet a költségek egy részének viselése. Ugyanakkor meglévő, esetleg betemetett árok visszaállítása nem engedélyköteles az eredeti állapot visszaállításáig. Ám a meglévő árok kimélyítése vagy földárok helyén burkolt árok létesítése már engedélyhez kötött. Új csapadékvíz-elvezető rendszer – árok és csatorna – létesítése szintén előzetes engedélyezési eljáráshoz kötött, az építtetőnek kell az engedélyt megkérnie. A cikk elején idézett panasz esetében a problémát az okozza, hogy az utca lejtős, így a csapadékvíz-elvezetés kérdése összetett. Amennyiben nem tudnak a szomszéddal dűlőre jutni, úgy polgári peres eljárás keretében a tulajdonos kérhet szakértői vizsgálatot annak eldöntésére, a telekszomszéd okozta-e a kárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában