Fókuszban a bicska

2019.06.22. 07:05

Késesekkel telt meg pénteken a kézművesek háza

A másodszor megszervezett, pénteki késkészítők konferenciájának fő témája ezúttal a bugylibicska volt.

Bokros Judit

Alapos ismeretekre tehetett szert mindenki az előadásokon Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett szakmai rendezvény hiánypótlónak számít az országban, hiszen a szakemberek ilyen jellegű találkozójára korábban nem került sor. A tavalyihoz hasonlóan idén is sok késes tisztelte meg jelenlétével az eseményt, amely a kézművesek házában zajlott.

A megnyitó után előadások hangzottak el. Bemutatkozott például egy újabb késes dinasztia (a Madaras), majd rátértek a bugylibicskára, amelyet több szempontból is körüljártak. Az egyik előadó Belencsák István népi iparművész, aki szintén egy dinasztia képviselője, s már tavaly is jelen volt a konferencián, illetve az azt követő Tűzzel-vassal fesztiválon. Mint megtudtuk, a fiatal szakember áll annak a kezdeményezésnek az élén, amely a magyar bicska nemzeti értékké nyilvánítását célozza.

Alapos ismeretekre tehetett szert mindenki az előadásokon
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ennek kapcsán elmondta: a szakma színe-javát akarták megszólítani. A tavalyi konferencián megszületett egy irányvonal, amely mentén haladva a magyar bicska méltó helyére kerülhet. Az egy év során sok egyeztetés volt, s a munkát mindenki segítette – fogalmazott Belencsák István, aki nagyon hálás ezért. Külön sokat köszönhet Bebes Árpád etnográfusnak, muzeológusnak, aki az anyag néprajzi hátteréért felel. A folyamat a vége felé jár, de van még teendő.

A pénteki konferencia résztvevőinek jó része marad a szombati fesztiválra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában