Szent Vince óvja az új szokást

2019.06.17. 07:30

Először volt nyitott pincék napja Sárkeresztesen

Hagyományteremtő céllal szerveztek pincelátogatást a tavaly novemberben felállított Szent Vince-szobornál.

Palocsai Jenő

A hívők két pásztora most is jelen volt Fotó: Rideg Ferenc

A helyi borosgazdák fontosnak tartották, hogy a szőlő és a bor védőszentjeként tisztelt Szent Vincének legyen szobra a pincesoron. Gyovai László tervei alapján, Gesztesi Tamás helyi képviselő anyagi támogatásából elkészült a szobor, melyet tavaly ősszel felállítottak és fel is szenteltek. Mórocz Tamás katolikus pap és Makra Zsolt helyi református lelkész volt akkor hivatalos a ceremóniára. A hívők két pásztora most is jelen volt az eseményen, és a megnyitón mindketten mondtak pár mondatot, szavaikkal egyesítve a különböző vallású hívőket a védőszent tiszteletében.

A hívők két pásztora most is jelen volt
Fotó: Rideg Ferenc

A hagyományteremtő eseményen 27 pince nyitotta meg ajtaját és kínálta szebbnél szebb borát. A keresztesi hagyományoknak megfelelően minden boltív előtt valami finomság is várta az oda látogatók mintegy 300 fős táborát. A megnyitót követően a kisiskolások tánca volt a műsor. Délután hat órakor a Figurázó néptáncegyüttes és az Óborbála Hagyományőrző Csoport éneke és tánca szórakoztatta a népes vendégsereget, mondta el Gyovai László, a Sárkeresztesért Egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában