A múltat s a holtakat őrzi jelképesen

2019.05.03. 18:00

Szent Mihály vas arkangyal ismét szeretett „kapuőre” az alcsútdobozi sírkertnek

Szent Mihály arkangyal fogadja ismét a katolikus temető bejáratánál a betérőket, kezében kereszttel. Közösségi összefogással, gyűjtésből újult meg a kedves műemlék.

Zsohár Melinda

Rajcsok Attila szobrász-restaurátor és segítője

Fotó: Szili Árpádné

Az 1880-tól őrt álló vasangyalt József nádor fia, Habsburg József Károly állíttatta a temető kapujába, felekezeti hovatartozás nélkül érezte mindenki magáénak a szobrot. Históriája része a helyi emlékezetnek, erről szólt az újjáavató ünnepségen Habsburg Mihály főherceg, aki gyermekként távozott kényszerűen családjával a háború végén a kastélyból. Gyakran visszajárnak a famíliából, mint most is; néhány éve kriptát építettek nádor ősük egykori nyári lakhelyén, a temetőben. A kastélyhoz emelt kápolnát annak idején ifjabb Storno Ferenc, s „ráadásként” adta Szent Mihályt a katolikusoknak, mondta el Szili Árpádné helytörténeti köri elnök a hétvégi eseményen.

Rajcsok Attila szobrász-restaurátor és segítője
Fotó: Szili Árpádné

Az angyal az utolsó húsz esztendőben a sekrestyében árválkodott, megette az idő vasfoga. Közadakozásból közel egymillió hatszázezer forint gyűlt össze a helytörténeti kör, a község, a civilek jóvoltából, a Palatinus Alapítvány is hozzájárult Rajcsok Attila szobrász-restaurátor és munkatársa, s Balogh István kőfaragó munkájához. Szent Mihály vasarkangyal ismét szeretett „kapuőre” a magas fákkal, madárdallal fájdalmat enyhítő sírkertnek.

Fotó: Szili Árpádné

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában