Babák, jó kezekben

2019.05.31. 14:00

Országos csecsemőgondozó versenyen döntőznek az enyingi gimisek

A hétvégén Makón döntőzik a Müller Dina, Horváth Krisztina, Németh Fanni összeállítású csecsemőgondozó, megyei bajnokcsapat. Mint mondják, szeretik a gyerekeket, ezért csinálják.

Majer Tamás

Horváth Krisztina, Müller Dina és Németh Fanni felvételi pluszpontokért is versenyez

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az enyingi Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola mindkét korosztályban jól szerepelt a Magyar Vöröskereszt csecsemő- és kisded­gondozó megyei versenyén. A területi, enyingi válogatóról jutottak be a május 16-i megyei fordulóra. Az iskola minden évben megmutatja legjobbjait a megmérettetésen. A Fehérváron megrendezett versenyen, saját korosztályában harmadik lett a suli általános iskolás csapata. A középiskolás lánycsapat pedig győzedelmeskedett, ezért mehetnek az országos fináléra.

Meghódítani Makót

A pénteken indult el Makóra, a döntő helyszínére a csapat. Hanzelikné Sövegjártó Márta biológia–kémia szakos tanár a hivatalos kísérőjük. Újszülöttek fürdetése, pelenkázása, öltöztetése is feladat a versenyen. Nem hús-vér, de szinte annak ható babákon végzik a gyakorlatokat. Elméleti része is volt a megyei versenynek, s nem lesz ez másként az országoson sem. Fehérváron Dináék­nak a hozzátáplálásról kellett beszélniük.

– Az anyatejes táplálás mellé a csecsemők hat hónapos korában belépnek a gyümölcsök és a főzelékek. Ezt hívjuk hozzátáplálásnak – fejtette ki a tanárnő. – Az volt a kérdés, hogy egy nyolc hónapos babának mit adnának enni napi ötszöri étkezés mellett. Azt tudnod kell – magyarázta Hanzelikné, akiből hamar előjött a vérbeli oktató –, hogy ma kétéves korig szoptatunk, ez az alapelv. Féléves kortól kezdődik a hozzátáplálás. Először az alma jön, aztán belépnek a főzelékek, a húsfélék. A lányoknak tudniuk kell, hogy a babáknak pontosan mi az aktuálisan megfelelő étrend – részletezte.

Horváth Krisztina, Müller Dina és Németh Fanni felvételi pluszpontokért is versenyez
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Elmondta még, hogy az országos verseny első nyolc helyen végző csapatának tagjai egyetemi felvételi többletpontokat is bezsebelhetnek, szakirányú továbbtanulás esetén.

Béres-Horváth Edina és Vargáné Herczeg Eszter védőnők segítették a lányok felkészülését.

A Széna téri iskola is ott lesz

Fejér megyében az általános iskolások versenyét a fehérvári Széna téri iskola csapata szerezte meg, ők is jogot nyertek az országos döntőzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában