Autók és motorok, házakba álljatok!

2019.05.03. 07:00

Épül az első parkolóház Székesfehérváron

Többször írtunk már a tervezett Palotai úti parkolóházról. Jön az is, ám úgy tűnik, beelőzi a Várkörút mellett épülő. Ez magánberuházásból készül el. Jövő év elején nyithatja föl sorompóit.

Majer Tamás

A polgármesteri vízió szerint a városi közösség érdeke, hogy előbb-utóbb mind több parkoló autó kerüljön kintről bentre

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtök reggel a tulajdonos, a kivitelező és a város képviselője lerakta Székesfehérvár első parkolóházának alapkövét. A Távírda utca elején (két utcából is megközelíthető lesz a ház) már március óta ásnak. No, nem azért, hogy Guinness-rekord mélyre kerülhessen az az alapkő, hanem azért, mert mínusz egyes szintje is lesz a parkolóháznak. Amely tehát részben mélygarázs lesz.

A módszeres ásóhasználat előtt Kovács Péter, a beruházó ügyvezetője ismertette a részleteket. Emlékeztetett, már 2010-ben papíron szerepelt, e területen bizony parkolóháznak kell magasodnia! Cégük 2015-ben vált tulajdonossá. A késedelem a tervezési nehézségekből fakadt.

Kovács Péter, a Green Point Garage Kft. vezetője tájékoztatása szerint az előző tulaj több mint 15 tervváltozatot készíttetett, volt közte olyan, amely – szavai szerint – lajhársebességű autólifttel számolt. Kovácsék is több tervet rendeltek aztán, de végül belátták, kicsi a tulajdonukban lévő alaptelek, ezért vásárlással bővítették azt.

Egy sor öröklött és szerzett szolgalmi jog is terhelte a területet, ezeket is rendezni kellett. Sőt, a várkörúti Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal oldalán, ott, hol a beépítésre váró terület nyílik, van egy szobor. Garányi József kerámiaplasztikája. Ismerik? Ha nem, szaladjanak, nézzék gyorsan meg! Nemsokára lekerül a falról. További sorsáról az örökösök döntenek.

A kivitelező Port-Ép Kft. tulajdonosa, Lévai Gergő az ő munkájuk befejezéseként december közepét jelölte meg. Nyilván a különböző engedélybeszerzések ügymenete miatt nyílhat csak 2020 első negyedévében a parkolóház.

A polgármesteri vízió szerint a városi közösség érdeke, hogy előbb-utóbb mind több parkoló autó kerüljön kintről bentre
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Négyszintes lesz: mínusz egy, földszint és két emelet.

A 4500 négyzetméteren 134 autónak és 10-12 motornak juthat egyszerre hely. Lesz a házban személylift, mozgássérült-parkoló, elektromosautó-­töltőpont, kamerarendszer. Mind a Várkörútra, mind a Táv­írda utcára nyílik majd kijárat is, bejárat is. Kovács Péter elmondta azt is, hogy a 800 millió forint feletti beruházás 10 év múlva térülhet meg.

Lévai Gergőtől tudjuk, hogy a földhivatal belső parkolója és beközlekedő útja, illetve a szomszédos irodaház gazdasági bejárata is kicsinosodik. Két héten belül végeznek a földmunkával, s elindul a ház szerkezetének építése.

Cser-Palkovics András polgármester érthetően örömmel beszélt a beruházásról, hiszen a városban növekvő gépjárműszám konstans parkolási gondokkal jár. Egy lehetséges fejlődési irány eleje is lehet ez, illetve a Palotai úton épülő parkolóház. A polgármesteri vízió szerint a városi közösség érdeke, hogy előbb-utóbb mind több parkoló autó kerüljön kintről bentre. Társadalmi vitát érhet a kérdés, hogy mennyi szabad teret szabadítson fel a város hasonló parkolóházak, mélygarázsok létrehozásával. Mindez több zöldterületet, kisebb zsúfoltság­érzetet, újabb kerékpársávo­kat eredményezhetne a jövőben. S persze költségeket.

Kovács Péter utóbb kitért a parkolási árakra is, amelyek várhatóan a város I-es és ­II-es parkolóövezeteinek árai között lesznek. Kérdésünkre elmondta, a leendő parkolóház célcsoportja nem a gyorsan, egy-két óra alatt ügyet intézők, hanem a hosszabb időre parkírozók. Természetesen egész napra, sőt akár több napra is maradhatnak itt az autók. A környék éjszakai parkolását is segíti majd a ház. Azok számára, akik esőtől, hótól, jégtől, napsütéstől védenék a kedvenc járgányt, szintén opció lehet majd az új létesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában