Mezőszilasért tesz

2019.04.10. 20:00

A siker tükre a gyermek – Települési elismerést kapott a kiemelkedő tevékenységért Nagy Tibor

Tanár, edző és önkormányzati képviselő is egyben – vagyis három területen tett, tesz Mezőszilasért Nagy Tibor.

Szanyi-Nagy Judit

Szerényen, de nagy örömmel vette át a települési elismerést Nagy Tibor

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Idestova húsz éve már, hogy Mezőszilason átadják a település díszpolgári címeként is emlegetett Németh László-díjat. A rangos elismerést annak a személynek ítélik oda, aki tevékenységével vagy egész életművével olyat alkotott, tett, amivel hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megőrzéséhez, illetve Mezőszilas hírnevének öregbítéséhez. S persze a példamutató magatartás sem hátrány.

Nagy Tibor – mint megfogalmazza – gyakorlatilag tizenhét éve tagja az önkormányzatnak, ezzel a tevékenységével vesz részt aktívan a falu közéletében. Jelenleg a pénzügyi és a szociális bizottság tagja. Közösségi szerepvállalása önzetlen, áldozatos munka – imígy szól a méltatás. Azonban pedagógusi munkája, valamint a diák- és felnőttsportban hosszú időn át végzett edzői, csapatvezetői munkája is meghozta számára az elismerést. A hivatalos díjátadót követő szünetben sorra érkeztek is hozzá a gratulációk, nem volt könnyű elvonulni beszélgetni vele. „A népszerűség ára” – bököm oda neki viccelődve, mire szerényen azt mondja: „Attól nagyon messze vagyok!”

– Eredetileg nem tanári pályára készültem, a szakmám szűcs. Első diplomám a pedagógia-nevelőtanári volt, ezt követően a gazdasági főiskolán szereztem meg a második végzettségemet, háztartástan és életvitelből – meséli kezdésképpen Tibor, aki, mint kiderül, eztán a sport felé vette az irányt, hiszen edzői képesítést is szerzett.

Szerényen, de nagy örömmel vette át a települési elismerést Nagy Tibor
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– Két évvel ezelőtt egy lánycsapatunk országos döntőt játszott. Ez az eddigi legnagyobb eredményem, mivel ez volt az egyetlen falusi csapat, amelyik a döntőbe jutott, és többnyire igazolt játékosok ellen küzdhetett. Hét év kemény munkájának eredménye ez – emlékezik vissza Tibor. Az edző jelenleg az utánpótlásképzésben aktív, leginkább a futballal, azon belül is az ifjú futballistákkal foglalkozik.

– Úgy tapasztalom, a fiatalok sikeressége annak függvénye, kit hogyan lehet motiválni. Ehhez persze elengedhetetlen a gyermek személyisége, illetve egy olyan, támogató család, amely azt mondja, a sporttal egyúttal játsszon is a fiatal! – vallja az 1992 óta tanító kitüntetett. – A sporton belül nem érzem, hogy sokat változott volna a gyermekanyag: ha a fiatal szeret valamit, azt szívesen is csinálja, de ha kötelezik rá, akkor már nehezebben megy a közös munka – teszi hozzá Nagy Tibor.

Ez a közös munka pedig sok esetben hétköznaponként reggel nyolc órától este hat óráig is eltart, nem szólva a hétvégékről: ez az időszak ugyanis szintén a szabadidő „rovására” megy, ilyenkor rendszerint mérkőzésekre járnak az ifjú sportolókkal. Amikor arról kérdezem, edzőként milyen visszajelzéseket kap, elmosolyodik.

– Az edző sikeressége a gyermekek sikerességében mutatkozik meg. Ehhez természetesen nemcsak nekünk, felkészítőknek, de a gyermekeknek is sokat kell küzdeniük. S emellett kell elviselni az edzőt – nevet fel. Nagy Tibor nem mellesleg lokálpatrióta: mindig is Mezőszilason élt, egy fi a van, aki szintén a település lakója, és a közösségi élet aktív szereplője. Bár tanárként más településen is megfordult – például a szomszédos Dégen –, mindig is tősgyökeres mezőszilasi maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában