Fokozott terhet jelent a felkészülés

2019.04.09. 20:00

A megyei választási iroda vezetőjét kérdeztük a májusi voksolásról

Több mint kétezer ember munkája kell Fejérben ahhoz, hogy a május 26-ai választás minden problémától mentesen bonyolódjon le.

B. Kiss László

Kovács Zoltán megyei jegyző, választási irodavezető

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A köztársasági elnök május 26-ára tűzte ki az európai parlamenti választásokat. A voksolásra való felkészülés fokozott terhet ró Kovács Zoltán megyei jegyzőre, a Fejér Megyei Területi Választási Iroda irodavezetőjére és a polgármesteri hivatalokban, illetve – ott, ahol közös önkormányzati hivatalok működnek – a közös önkormányzati hivatalban dolgozó kollégáira. Fejérben 432 ezer a lakosság száma, de ebből a választópolgárok száma csak 380 ezer körüli. Pontos számot nem tud mondani, mert ez a szám naponta változik, hiszen van, aki éppen most tölti a választásra jogosító korhatárt, mások elhunynak, vagy éppenséggel elköltöznek Fejérből. A megye 108 településén összesen mintegy 380 szavazókör fog működni a választás napján – mondta el Kovács lapunknak nyilatkozva, a hétfői jegyzői értekezlet apropóján.

A felkészülés jegyében tartottak hétfőn jegyzői értekezletet a megyeházán
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Milyen részvételre számít?

– Ezt most még nehéz lenne megbecsülni. A részvételi arány nagymértékben függ a választási hajlandóságtól, illetve a pártok kampányától, ami szombaton kezdődött el és egészen a szavazás befejezéséig, azaz május 26-án 19 óráig tart. A pártok feladata, hogy meggyőzzék a választókat arról, hogy szükséges elmenniük szavazni. Számukra a választói akarat befolyásolása is engedélyezett: minden jelölő szervezetnek, pártnak megvan a maga politikai álláspontja, amit aztán kampány során képviselni fog.

Manapság már nem létezik a kampánycsend…

– Olyan klasszikus kampánycsend, amit régebben úgy értelmeztek, hogy a szavazás napján semmilyen kampánytevékenységet folytatni nem lehet, már valóban nincsen. De tiltó szabályok vannak, lesznek. Ezek elsősorban a jelölő szervezetekre vonatkoznak majd. Ilyen például az, hogy lehet ugyan exit poll felmérést végezni, de annak eredményét csak a szavazás befejezése után lehet nyilvánosságra hozni. Nem lehet továbbá választási gyűléseket tartani a voksolás napján, s ekkor újabb plakátokat sem lehet már kihelyezni. A kampány tehát folyamatos lesz egészen a szavazás befejezéséig.

Kovács Zoltán megyei jegyző, választási irodavezető
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Hány fő vesz részt az EP-választás lebonyolításában Fejérben?

– A lebonyolításban részt vállalóknak két köre van. A mintegy 380 szavazatszámláló bizottság egyenként minimum öt fővel kell hogy működjön. Emellett ott vannak a választási irodák munkatársai. Ilyen választási iroda pedig minden településen működik, így több mint kétezren vesznek részt a választás lebonyolításában Fejérben.

A keddi megyeházi rendezvény miről és kiknek szól?

– Ez a rendezvény a szakmának szól. A helyi választási irodák vezetőinek, azaz a települési önkormányzatok jegyzőinek tartunk választási felkészítést. A logisztikai, informatikai és jogi feladatokról kapnak tájékoztatást. A jegyzők után egy későbbi időpontban a pénzügyi szakemberek felkészítése is megtörténik majd, hiszen a választás lebonyolításához pénz kell. De mivel közpénzről van szó, annak elszámolása nagyon szigorú rend szerint történik.

A megyei jegyző véleménye szerint várhatóan még a voksolás napján, azaz vasárnap éjjel közzéteszik a választási eredményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában