Az ég is mindig siratja őket

2019.03.18. 07:45

Sosem feledik őket: a kápolnapusztai tragédia áldozataira emlékeztek

Az idén is megemlékeztek a békés kis falu vérbe fojtásáról a Vértes mélyén búvó kápolnapusztai temetőben.

Palocsai Jenő

A megemlékezésen műsort adó gánti dalkör tagjai is elhelyezték az emlékezés virágait

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A később évtizedekig felszabadítóként ünnepelt Vörös Hadsereg nyomában erőszak, fosztogatás, rablás és megtorlás járt. Több helyen megtizedelték a lakosságot, de akadt olyan település is, ami teljesen elnéptelenedett lelketlen látogatásukat követően.

Ilyen a Vértes vonulatai közé búvó Kápolnapuszta is. A helyi lakosság segítséget várt a szovjetek fosztogatásai miatt, megtorlásul a 2. ukrán front felderítő zászlóalja 1945. március 16-án bevonult a faluba és minden férfit kivégeztek.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Német és magyar nyelvű dalok csendültek fel, mikor erre emlékeztek az évfordulón. Kevés szem marad szárazon, mikor Spergelné Rádl Ibolya gánti polgármester ünnepi beszéde elhangzik. Az ég is mindig siratja ezen a napon az áldozatokat, most is esett az eső, még akkor is, mikor a nap rásütött a gondozott temetőre.

A megemlékezésen műsort adó gánti dalkör tagjai is elhelyezték az emlékezés virágait
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kiirtott falu nem lesz a földdel egyenlővé, mert az önkormányzat kezelésébe került az utolsó épület, melyben emlékház segíti majd, hogy ne merüljenek feledésbe a történtek és az áldozatok.

A szombaton délelőtt tartott megemlékezésen a tragédiában elhunytakért Ugrits Tamás pápai káplán, a Székesfehérvári Egyházmegye Püspöki irodájának igazgatója mondott imát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában