Jöjjön a csodás tavasz, menjen végre a tél!

2019.03.04. 07:45

Langalló- és lángosfesztivál, kiszebábégetéssel Úrhidán

Ha már langalló, akkor lángos és persze farsangi fánk. Folyvást, csak folyvást! A hölgyek szombaton kora délutánig, a rút kiszebáb tűzre vetéséig bizony nem pihentek. Nagy keletje volt a finomságoknak!

V. Varga József

Készül a finom úrhidai kenyérlángos Sári (b), Gabi és Edit vezényletével

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat negyedik éve rendezi meg a tájháznál a langalló-, lángos- és fánkfesztivált. A langallósütéshez a folyosói kemencét fűtötte föl Zsiga, a konyhai és a szobai tűzhely melegéről Laci gondoskodott.

A menüsor adta magát: Edit langallója feltéttel (vagy anélkül) és Rózsika lángosa „feltétlenül”. Meg persze Erika farsangi fánkja. Bár most az étkek körül számosan bábáskodtak: Sári és Gabi a kenyértésztánál, Mariann a lángosnál, Kati és a másik Mariann a fánknál. Sőt, a kislányok is beálltak a sorba, Kira és Zara ügyesen forgatta a sodrófát. A legénykék szintén sort álltak, de ők inkább a fánkért, lángosért. A férfiak meg gyümölcsnapot tartottak – „vegyigyümi” pálinkával. De valami szőlőt és komlót is emlegettek.

Készül a finom úrhidai kenyérlángos Sári (b), Gabi és Edit vezényletével
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A langalló fortélyaival az érdeklődő hölgyeknek a nyugdíjasklub tagjai szolgáltak, a lángos nyújtásába besegítettek azok is, akik most először látogattak el a farsangfarki szombatra. A fánkot „hét nyelven beszélő” házi lekvárokkal ízesítették (többen hoztak a közösbe otthonról, a kamrából), de nem hiányzott a felhozatalból a csokoládémázas, a színes cukorkás farsangi eledel sem.

Zsuzsa (a keresztségben az Ilona nevet kapta, de faluszerte a másik néven ismerik) újdonságot is bevetett: a túrós fánkot. „Végy 60 dkg lisztet, 25 dkg túrót, 2 tojást, szükség szerint tejet, némi vaníliás cukrot és csipetnyi sót. A tésztát keverd ki egy tálban, majd az evőkanállal kiporciózott adagokat forró olajban süsd ki” – diktálta a receptet a krónikásnak. Az ízes falatokra mindenkinek jutott a megbontott eperdzsemből.

„A telet márpediglen el kell űzni!”

Hajnalka inkább a „testesebb”, vastagabb tésztás lángosra esküdött, jól megküldte tejföllel és sajttal, és azt majszolta. „Ez az egy mára a teljes energiaszükségletemet fedezi” – mosolygott az őt figyelők kereszttüzében. A fehérvári Varga Zoltán kerékpárral érkezett, a lefújt „tókör” miatti bánatában úgy döntött, inkább Úrhidán vendégeskedik. Lics Zoliék is belo­vagoltak a terciára, a kisebb túrát követően megpihenve a baráti társaságban.

Bognár József polgármester aztán meggyújtotta a máglyát (vállalva annak minden ódiumát): „A telet márpediglen el kell űzni!” felkiáltással. „Jöjjön a tavasz, menjen a tél!” – kántáltak a népek kereplővel hangosítva és a Táncimádó hölgyek által vezényelve a tűzre vetett bábu körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában