Húsz éve fogják egymás kezét

2019.03.25. 07:05

Csöndes közösségépítők a csabdiak

Fotókiállítással, költészettel, röpke megemlékezéssel idézték fel a Csabdi, Vasztély Jövőjéért Egyesület húsz évvel ezelőtti megalakulását. Elrohant az idő!

Zsohár Melinda

A néptáncosok bevonulása volt a fénypont!

Fotó: Zsohár Melinda/Fejér Megyei Hírlap

„Teremts olyan világot, ahol nem vagy egyedül! Építs közösséget, és vigyázz rá!” – e gondolatok jegyében alakították meg maroknyian húsz esztendeje az egyesületet, amely szép csöndesen azóta is működik. Kis ünnepségek, rendezvények követik egymást, falusi békés máglya­rakás, idősek teadélutánja, kiállítások, irodalmi előadások jelzik szervező kedvük színeit.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Csabdit szokták Bicske Rózsadombjának is nevezni: Csakugyan festői Csabdi fekvése, építészeti szerkezete, s a hozzá tartozó Vasztélypuszta sincs olyan messze semmitől, ám vadregényes, nyugalmas hely.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Valaha a soványka földek nem kényeztették el lakóit, mégis három felekezet emelt magának templomot némi uradalmi segítséggel – katolikus, református, evangélikus vallásúak harangja csendül a tornyokban. Mára népszerű lakóhely, bizalmas, kedves közeg, s az utóbbi évek fejlesztései kapcsán kényelmes és korszerű szolgáltatásokat nyújt lakóinak.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Kipofozták a szerény kultúrházat

De ki ér rá manapság, a tavaszi munkálatok idején, szombaton délután egyesületezni, kiállítást nézni, verseket hallgatni? Nos, ennyi időre régen is megálltak hétvégén… A falu közepén álló szerény kultúrházat kipofozták, közösségi találkahelynek megfelel. Ezúttal Fehér János, tatabányai illetőségű, elismert fotós képeit mutatták be Gengeliczky László előadóművész és Talabér Angelika gitáros-énekes közreműködésével.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Vörös Magdolna, a Csabdi, Vasztély Jövőjéért Egyesület elnöke és Huszárovics Antal polgármester köszöntötték a közönséget, köztük az egyesület alapítóit. Újságcikkek, helyi kiadványok gyűjteménye foglalta össze az eltelt két évtized megörökített eseményeit; ezen csodálkozni szoktunk: ez ilyen régen volt? Mintha ma történt volna, amikor Fekete Erzsike első elnökletével megalakultak.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Fehér János fotói magas szakmai minőségűek, szinte teljes egészében az alkotó erdélyi élményeit örökítik meg, de nem sablonosan. A szépség és archaizmus mellett szociofotók tanúskodnak szegénységről, elhagyatottságról, mulandóságról, de leginkább mégis arról, hogy az eltelt száz év kifosztottsága ellenére Erdély (még) a miénk! Talabér Angelika Gyulai István megzenésített verse refrénjét vissz­hangozta: „Magyarul tűrök, magyarul küzdök, magyarul álmodom…”

A néptáncosok bevonulása volt a fénypont!
Fotó: Zsohár Melinda/Fejér Megyei Hírlap

És aztán persze az egyesületi ünnepség fénypontja az volt, amikor a Petőfi Sándor Általános Iskola néptáncosai bevonultak! A közönség öröme kétszeres ilyenkor, a táncos gyermekekben fellelik az elődök vonásait, mozdulatait. S a felismerés mindannyiunkban megfogalmazódik: a sok szoknyát, puffos blúzt, kalapot, csizmát viselő lányok, fiúk, valahogyan szebbek ilyenkor – lányosabbak a lányok, férfiasabbak a még csak pelyhedző állú legénykék. Hiába letűnt világ ez a külsőségben, visszahozzák a táncos percek a genetikus emlékezetben őrzött érzéseket. Ezt elismerik a gyerekek is, kacagták a tánc után. Ők a jövő, bennük bízhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában