Alkalmazásban teszi, amit eddig önkéntes alapon

2019.02.06. 20:00

Nem tudják benyújtani a számlákat a bakonykútiak

A rendelkezés, miszerint minden önálló településnek kötelező közösségi teret működtetni, a mintegy 170 lelkes kis községre is vonatkozik.

B. Kiss László

Mészáros Imola egyelőre a községházán dolgozik

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Pénzt annak kialakítására 2016-ban sikerült nyerniük. Az építkezés elkezdődött, az egykoron a boltnak és a kocsmának helyet adó, önkormányzati tulajdonú épületben lesz – régi szóval – a kultúrház. A beruházás próbára teszi az önkormányzat anyagi erejét: a 15 millió forint támogatást ugyanis várhatóan további tízmillióval kell megtoldania. De ez még hagyján, ennél sürgetőbb probléma az, hogy a minisztérium hónapok óta nem hagyta jóvá azt, hogy az önkormányzatnak időközben megváltozott a konzorciumi partnere. Márpedig amíg jóváhagyás nem érkezik, a számlákat sem nyújthatják be – mondja Marics József polgármester.

Ahogy a közösségi tér, úgy könyvtár létesítése is kötelező az önkormányzatok számára. Bakonykútiban a bibliotékát is az épülő közösségi térben alakítják ki, és január elsejétől az önkormányzat egy helybeli fiatal, kétgyermekes édesanyát alkalmaz a művelődésszervezői, könyvtárosi feladatok ellátására, amint azt az elöljárótól megtudtuk. Ez a személy Mészáros Imola, aki szívesen beszélt lapunknak magáról, illetve terveiről.

Mészáros Imola egyelőre a községházán dolgozik
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Budapesten született, az olvasásnak már kiskorától nagy szerepe volt az életében. Esztergomban végzett művelődésszervezői és kommunikációs szakon. Előbbi keretében könyvtárosi ismeretekre is szert tett. A diploma megszerzése után rövid ideig egy rádiónál dolgozott, majd elszegődött tíz évre egy multinacionális céghez, ahol – különböző munkakörökben dolgozva – sokat tanult. Imola elmesélte, hogy székesfehérvári férje révén kerültek Bakonykútiba. S azt sem tagadta, hogy először elképzelni sem tudta, hogy az apró faluban éljen. Miután azonban összeházasodtak és első gyermekét várta, mégis Kútiba költöztek. Ennek immár négy esztendeje, s a fiatalasszony igencsak megszerette a kies kis községet.

Először Imola csak a kismamákat „fogta össze” (a településen – a lélekszámhoz képest – örvendetesen sok a gyerek), aztán mind több feladatot levett a polgármester válláról. Azt aztán, amit korábban önkéntes alapon végzett, januártól – napi két órában – alkalmazásban teheti. Szavaiból kitűnt: nagyon fontos számára a közösségépítés, amihez a programok eszközt jelentenek. A tavalyi évben több mint tucatnyi „megmozdulás” köthető a személyéhez, a közösségi portálon általa létrehozott zárt csoportnak már csaknem hetven tagja van. Ami pedig a könyvtárat illeti: vásárlás és felajánlás révén máris több száz kötettel rendelkezik Bakonykúti még meg sem nyílott bibliotékája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában