kétszáznyolcvanöt milliárdból gazdálkodhatnak

2019.02.02. 11:30

Kormányzati, önkormányzati és uniós források is segítik a civilek munkáját

1998 óta üljük meg Magyarországon, mindig február elsején, a civilek napját. A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága ezúttal Székesfehérváron tartotta országos adatoktól és kormányzati prioritásoktól sűrű, civil ügyi tájékoztatóját.

Majer Tamás

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a Fehérvári Civil Központban megrendezett eseményen osztott meg országosan is nagy jelentőséggel bíró adatokat

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– A civilek nagyon hasznos munkát végeznek ma Magyarországon – vágott bele Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a Fehérvári Civil Központban megrendezett eseményen. – Nekünk azokra a civilekre kell odafigyelnünk, akik valóban hasznos, a társadalom számára építő munkát végeznek, amely révén az állam, illetve az önkormányzatok válláról vesznek le terheket – fejtette ki.

A helyettes államtitkár adatközlése szerint a civilek 341 ezer önkéntes munkája segítségével teszik a dolgukat!

Beszélt a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) által nemrég kiírt, civil szervezeteknek szóló pályázatokról. Idén körülbelül 6 milliárd forintot osztanak szét, pár éve ez még csak a fele volt. Ez a törvény erejével történő emelkedés. Arról van szó, hogy a személyi jövedelemadóból fel nem ajánlott egy százalékok beépülnek ebbe az alapba.

Ez persze „csak” a NEA-pályázatokon lehívható összeg. Ennél nagyságrendekkel több jut a civil szférának, mint ahogy azt Szalay-Bobrovniczky Vince ki is emelte:

– Ma Magyarországon 284-285 milliárd forintot osztanak szét civilek között kormányzati, önkormányzati, részben uniós forrásokból is – hangsúlyozta. Azt is hozzátette, hogy ezt, egyes helyeken, szeretik elhallgatni.

Közel 62 ezer civil szervezet nyújtózkodhat egyébként ezekért a forrásokért, ha akar. Érdekes lehet a következő adatsor is: a civil szervezetek 23 százaléka a fővárosban, 20 a megyeszékhelyeken, 31 a többi városban, illetve 26 a községekben van.

A NEA-pályázatok kapcsán fontos újság van ettől az évtől. Az ún. összevont pályázatra február 21-ig lehet jelentkezni. Nos, február 22. és március 24. között tart az újféle, az egyszerűsített pályázatok beadási időszaka. Ezen keresztül, a helyettes államtitkár szerint, gyakorlatilag minden olyan pályázó szervezet hozzájuthat 200 ezer forinthoz, amely területi hatáskörű, éves bevétele 5 millió forint alatt van és két évre visszamenőleg rendelkezik pénzügyi mérleggel. Erre nagyjából 1 milliárd forintot szánnak.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a Fehérvári Civil Központban megrendezett eseményen osztott meg országosan is nagy jelentőséggel bíró adatokat
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A szabályok szerint, amely szervezet az összevont, nagy pályázaton elindul, az egyszerűsítetten nem indulhat!

– Azokat a tevékenységeket, amelyek szembemennek a magyar jogrenddel, vagy aláássák azt a tevékenységet, amelyet az állam, az önkormányzatok Magyarországért végeznek, nem fogjuk honorálni. Azok kapnak támogatást, akik valós, hasznos munkát végeznek – tette még hozzá.

Cser-Palkovics András polgármester úgy véli, az önkormányzat és a civil szféra legfontosabb feladata is a közösségépítés.

– Ne csak itt éldegéljünk egymás mellett, a közösségben van az erő – fogalmazott. Székesfehérvár városa tavaly 327 millió forintot osztott szét 238 fehérvári civil szervezet között. Ugyanezek a források, összegek 2019-ben is rendelkezésre állnak majd. A városvezető hozzátette még, hogy a fenti összegbe semmiféle sporttámogatást nem számoltak bele. Arról a mérlegelési elvről is szólt, hogy az önkormányzat – közéleti hovatartozás nélkül – partneri kapcsolatokat keres a civilekkel, ezért a hirtelen felbukkanó és eltűnő szervezeteket nem preferálják.

Zugor Zsuzsanna, a Fejér Megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője elmondta, február 12-én 9 órától a polgármesteri hivatalban tájékoztató fórumot tartanak az idei NEA-pályázatokról.

Molnár Tamás önkormányzati képviselő, civil tanácsnok lapunknak kifejtette, hogy a közösségépítési fókusz elsősorban rendezvények szervezését jelenti. Olyan programok szervezésére biztatják a civileket, s ezt a 2019-es önkormányzati forrásokkal is segíti majd a város, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek egymással, legyen az akár egy kézműves szakkör vagy a nyugdíjasszervezetek eseményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában