értéket képvisel a pályázat

2019.02.03. 07:15

Csupa móka, vidámság – Díjazták a farsangi rajzpályázat nyerteseit

Egy rajzpályázat nem kevés értéket képvisel, tudtuk meg a megyei alkotópályázat pénteki díjátadóján.

Szanyi-Nagy Judit

Hazai színek és egy csipetnyi izgalom. Gyermeksereg az eredményre várva

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

„A farsangi napokban / Legyünk mi is vígabban” – mondja az ismert dal, és ha már elhúzta ezt a nótát péntek délután a Los Andinos, a helyszínen megjelentek is eleget tettek a felhívásnak. A Táncsics Mihály utca 6. szám alatti fotóstúdióban egy komplett galériát nyitottak, melynek kép anyaga előtt számos izgatott kisgyermek toporgott. „Ez az enyém!” ‒ mutatott büszkén az egyik kislány az általa megelevenített busókra. Az alakoskodó alakok több helyütt is felbukkantak ‒ a mohácsi busójárást és a mohai tikverőzést egyaránt megidézve ‒, hiszen a beérkezett rajzok az „Itt a farsang, áll a bál…” felhívás szellemében készültek.

Hazai színek és egy csipetnyi izgalom. Gyermeksereg az eredményre várva
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

‒ Ez az időszak csupa móka és vidámság. Ezért is fogadtuk olyan nagy örömmel, hogy a két volt munkácsys diákunk, Ostorházi Helga és Szigeti Domonkos közreműködésével kiírt pályázat életre kelt ‒ köszöntötte a telt házat Tóth Péter, az imént megnevezett általános iskola igazgatója. Elmondta: ez a rajzpályázat értéket képvisel, hiszen a farsanggal, az ünnepkörhöz kapcsolódó alakokkal, szokásokkal néphagyományt idéztek meg a szervezők, pályázók. Az alsó (1‒4.) és felső (5‒8.) osztályos tanulóknak kiírt felhívásra összesen 368 alkotás érkezett, Székesfehérváron kívül például Bodajkról. A színes, kifejező műveket Pinke Miklós festőművész, a Tóparti középiskola korábbi oktatója, valamint Végvári Beatrix, az intézmény tanára értékelte szakmai zsűriként. Képzőművészeti szakmai szempontok alapján döntöttek, vagyis figyeltek a kompozícióra, a korosztályi adottságoktól függően befektetett munkára, a technikai megvalósításra, illetve arra, hogy a kiírásnak megfelel-e a rajz, azon felismerhető-e farsangi népszokás.

 

Első helyezettként Róka Eszter (alsós) és Szabó Botond (felsős diák) egy-egy három napra szóló prágai úttal térhetett haza, a második helyezett Lóránt Dalma és Morvai Fanni egy-egy 50 ezer forintos ajándékutalvány gazdái lettek, míg a harmadik helyen végzett Falvay Zorka és Szvoren Zsófi a egy-egy családi éttermi vacsorát nyertek. Különdíjasként családi fotózásra jelentkezhet be Szabó Janka, Ferencz Barnabás, Orosz Dóri és Kulcsár Luca. A tárlat március 10-éig 16 és 19 óra között látogatható; iskolai csoportok időpont-egyeztetést követően ismerhetik meg rajzos néphagyományunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában