Állj pályára!

2018.11.10. 07:45

Szombaton is tart a fiatalokat segítő rendezvény Fehérváron

Iskolák, képzések, cégek, szakmák képviselői mutatkoznak be az Állj pályára! című pályaválasztási kiállításon, melyet a Fejér Megyei Kormányhivatal rendezett, s amely még szombaton is várja az érdeklődőket.

S. Töttő Rita

Hivatások, szakmák, képzések mutatkoznak be a kiállításon

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Újabb ipari forradalom küszöbén állva a pályaválasztás még nehezebb feladat, mint korábban. Ezt hivatott megkönnyíteni a pénteken kezdődő, de még szombaton is tartó Állj pályára! pályaválasztási kiállítás, melyre rengeteg diák, cég, iskola érkezett. Ezen a kiállításon a fiatalok bepillantást nyerhetnek a képzések, szakmák mindennapjaiba, láthatják, mivel és hogyan dolgozik az asztalos, a kertész, a mentő, a rendőr, a katona vagy éppen a szárazépítő. Kedves, segítőkész felnőttek és fiatalok válaszolnak a kérdésekre, a fiatalok nyelvén. Nehéz most a döntés, nehezebb, mint mondjuk húsz éve. A mai fiatalok ugyanis egy újabb, nagyszabású ipari forradalom küszöbén kell, hogy döntést hozzanak – hangzott el a kiállítás megnyitóján. Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója így fogalmazott:

– Ebben az átalakuló világban, amely a munkaerőpiacon is jelentkezik, nagy felelősség terheli a szülőket, pedagógusokat, gyerekeket. Ipari forradalom szintű átalakulás zajlik. Kívánom, hogy jó döntést hozzon mindenki, és a munkaerőpiac rugalmasan tudjon alkalmazkodni az új körülményekhez. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is erre utalt:

– Az a fajta változás, amely a munkaerőpiacon világszerte zajlik, a digitális korszak megjelenését jelenti – mondta, majd hozzátette: számos jelenlegi szakma létjogosultsága megkérdőjeleződhet: – Kérdés, léteznek-e majd még azok a munkakörök, amelyek ma, vagy teljesen más várja a fiatalokat a következő évtizedekben? Ezért is nagy felelősség a döntés, amit ma hoznak. A tudás ugyanis, melyet ma megszereznek, adja a fiataloknak a biztonságot ahhoz, hogy megválaszthassák maguknak azt a hivatást, amiben szeretnének majd dolgozni. Ha valaki olyat választ, amiben majd szeret, a munka is szép és teljes életet jelentő részévé válik az egyén életének. Ehhez azonban jól kell tudni dönteni!

Hivatások, szakmák, képzések mutatkoznak be a kiállításon
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Életünk első nagy lépése tehát a pályaválasztás – fogalmazott Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is, hozzátéve: – Ennek megfelelő súlyt kell adni neki. Ám ez lehetőség is, arra, hogy a diák továbbfejlődjön, amelyhez minden segítséget meg kell, hogy kapjon. Mert ha okosan dönt, jól jár mindenki, a diáktól kezdve a családon keresztül az országig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában