Akár évi 12–20 ezer ft is megtakarítható

2018.11.10. 11:30

Otthon melege: egy hét múlva nyílik meg a lehetőség régiónkban

Újraindul a kormány Otthon melege programja, amely vissza nem térítendő támogatással, kereken kétmilliárd forinttal segíti elő a háztartási nagygépek cseréjét.

Palocsai Jenő

Óriási a választék, nagy a szórás az árakban is, de az biztos, hogy személyenként csak egy támogatás igényelhető Fotó: freepik.com

Talán itt az ideje, hogy mindenki megváljon az 50 dolláros valutakeretből vásárolt osztrák mélyhűtőktől és a rítustáncot járó mosógépektől. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kiírt pályázatok több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járulnak hozzá, mintegy 30 milliárd forint értékben. Ez több mint 260 kilowattórás lakossági energia-megtakarítás mintegy 95 ezer átlagos méretű magyar háztartás éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg. Pénzre fordítva ezek a támogatások 10 milliárd forinttal csökkentik az ország háztartásainak kiadásait.

Három kategóriában lehet pályázni, melyből az első az A+-os, mely esetében 25 ezer forintot lehet igényelni háztartásonként. Egy energiaszinttel feljebb, az A++-ban már 40, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatás kapható, de a kiválasztott gép árának legfeljebb 50 százaléka.

Kizárólag elektronikus úton adhatók be a pályázatok, ezért elengedhetetlen, hogy rendelkezzen ügyfélkapuval az, aki ki akarja használni a lehetőséget. A Közép-Dunántúl régió, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megye számára november 16-án nyílik meg a portál, ahova 10 és 14 óra között lehet feltölteni az adatokat és 5 nap áll rendelkezésre a kötelező mellékletek pótlására, a nyilatkozattételt követően.

A rendelkezésre álló 2 milliárd forintot régiónként, lakosságarányosan osztotta el a minisztérium, a pályázatok benyújtására a keret kimerüléséig van lehetőség. A mi régiónkban él a lakosság közel 11 százaléka, ezért a teljes keretből több mint 215 millió forint forrást használhatunk fel.

Nagy István energetikus szerint érdemes számolni, mielőtt a drágább gép vásárlásába belefogunk
Fotó: fmh

Jelentős környezetkímélő hatása is van a programnak, mert segítségével 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás évente, az ITM közleménye szerint. Weingartner Balázs államtitkár ismertette, hogy attól függően, hogy milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12–20 ezer forint is megtakarítható.

Nagy István fehérvári energetikai szakértő szerint fontos alaposan utánaszámolni, hogy kinek melyik energia- és árkategória a megfelelő. Saját tapasztalatok alapján mondja, érdemes mérlegre tenni, hogy milyen gyakran, mennyit és hány éven át használjuk az adott gépet. A magasabb energiaosztályba sorolt gépek ára lényegesen magasabb is lehet, így megeshet, hogy csak intenzív, hosszan tartó használat esetén térül meg a drágább eszköz beszerzésre.

Pályázatok esetében mindig újabb és újabb kérdések merülnek fel. Az a csereprogram.hu útmutatója szerint egyértelmű, hogy sikerrel indulhat a pályázaton minden olyan nagykorú természetes személy, aki magyarországi lakhellyel és adóazonosítóval rendelkezik. Ha már vásároltunk ilyen támogatással a korábbi években, akkor ugyanolyan eszköz beszerzése nem támogatott. Lakásonként és személyenként adható a támogatás, tehát ha valakinek több lakása van, akkor is csak egyet igényelhet.

Óriási a választék, nagy a szórás az árakban is, de az biztos, hogy személyenként csak egy támogatás igényelhető
Fotó: freepik.com

A pályázati portálon fellelhető regisztrált kereskedők listáján szereplő cégeket kell keresni. A leadás után a miniszter 90 napon belül dönt és pozitív elbírálás esetén érkezik a „Támogatói okirat”. Sarkalatos pontja ez a folyamatnak, hiszen csak ezen dokumentum birtokában szabad vásárolni. A beszerzésre 150 napot adnak a szabályok.

Gyakran kérdés, hogy választható-e másik gép, mint amit feltüntetett a pályázó az adatlapon? Szerencsére ebben enged a rendszer, a lényeg, hogy megvalósuljon a 10 százalék energia- és a 20 kg/év széndioxid megtakarítás. Ha az újonnan választott eszköz energiaosztálya alacsonyabb a pályázatban foglaltaknál, akkor a támogatás összege is alacsonyabb lesz. Magasabb besorolású gép beszerzése esetén a támogatás összege változatlan marad.

A cserére érett gépek esetében nincs ilyen tolerancia, csak azt lehet leadni, azt is hiánytalan állapotban, ami a pályázatban szerepel.

G-TŐL AZ A+++-IG

A háztartási berendezéseken, köztük a szórakoztató elektronikai eszközökön és a klímaberendezéseken is fel kell tüntetni a készülékre jellemző paramétereket. Az A+++ a legjobb, a zöld mező mellett. A sárga majd a piros szín, illetve a D, E, F, G betűk felé haladva romlanak a gazdaságosságot jelző adatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában