XV. Pusztavámi Énekkaros Találkozó

2018.11.19. 08:00

A pusztavámi énekkar célja a régen elfelejtett német népdalok felelevenítése, felkutatása

A község német nemzetiségi énekkara által szervezett hagyományos nemzetiségi találkozón részt vett a Pusztavámi Német Nemzetiségi Általános Iskola tánccsoportja, a Freundschaft Vegyeskórus és a Klang-Sing Kapelle Hercegkútról, az Isztiméri Edelweiß Német Nemzetiségi Kórus, a Dunaharaszti Sváb Dalkör, valamint a rendezvény házigazdái.

Nédó Géza

A pusztavámi énekkar célja a régen elfelejtett német népdalok felelevenítése, felkutatása

Fotó: Nédó Géza

Meleg szavakkal köszöntötte a meghívott kórustagokat, fellépőket és a közönséget Möllmann Günterné, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar elnöke. Örömét fejezte ki, hogy a sváb hagyományokat közösen öregbíthetik. Gerlinger Tibor, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szintén köszöntötte a hat fellépő csoport tagjait. Hangsúlyozta: – Tizenöt évvel ezelőtt épp azért jött létre ez a találkozó, hogy sok ilyen barátot szerezzünk, mint akik most itt vannak! No meg azért, hogy telt házas színházteremben ápolhassuk őseik nyelvét, szokásait, hagyományait. Varga Ferenc, Pusztavám társadalmi alpolgármestere kiemelte: – Büszkék vagyunk arra, hogy énekeseink, akik töretlen lendülettel és lelkesedéssel tervezik a napot, minden alkalommal valami újat, valami mást valósítanak meg az előző évhez képest.

A pusztavámi énekkar célja a régen elfelejtett német népdalok felelevenítése, felkutatása
Fotó: Nédó Géza

A legfontosabb tényező nem változik: jó barátok gyűlnek össze, hogy ezt az örömöt továbbadják. Önkormányzatunk szívesen támogat hasonló rendezvényt. Nemzetiségi értékeinket hirdeti Morus Tamás gondolata: „A hagyományőrzés nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” Ezt követően sorban léptek fel a művészek, a műsort a helyi kórus zárta. A község német nemzetiségi énekkara egyébként 2016-ban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját.

A Braun Bernadett vezette Isztiméri Edelweiß Német Nemzetiségi Kórus rendszeres fellépője a rendezvényeknek
Fotó: Nédó Géza

Sokáig baráti dalkörként működött a helyi művelődési ház csoportjaként. Tevékenységének célja a régen elfelejtett pusztavámi német népdalok felelevenítése, felkutatása. A kórusok országos minősítőjén az együttes 2002-ben és 2007-ben ezüst fokozatú minősítést, 2013-ban pedig kiemelt arany fokozatot szerzett. Az egyesület elnöke Möllmann Günterné, művészeti vezetője Staudt István. A rendezvényt támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Pusztavám Község Önkormányzata, a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában