Régóta nevelődnek a fészekben gólyafiókák

2018.09.20. 07:15

Tatarozásra szorul a jól ismert Új csóri úti gólyafészek

Megrongálódott az Új csóri úton a gólyafészek. Az olvasói észrevétellel a madártani egyesület megyei csoportját kerestük meg.

B. Kiss László

A szárazréti fészket lakó gólyák elsőként szoktak megérkezni

Fotó: FMH Archív

Egy olvasónk jelezte: a Szárazréten található gólyafészek erősen megrongálódott, a fészeknek a harmada a földre került. Mivel nagyon régi tojásrakó helyről van szó, ahol az idén is több fiókát fölneveltek a szülők, a rongálódás természetes úton következhetett be. Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a gólyapár jövőre is visszatérhessen régi fészkére? A kérdéssel Lendvai Gábort, a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei csoportjának elnökét kerestük meg.

A szárazréti fészket lakó gólyák elsőként szoktak megérkezni Fotó: FMH-archív

– Több mindent is lehetne tenni, de valószínűleg szükségtelen. Amennyiben a fészek fészektartón van, akkor ellenőrizni kell, hogy a tartó elgörbült-e, biztosan áll-e. Ezt a tél folyamán az áramszolgáltató dolgozói és a mi munkatársaink minden évben elvégzik minden gólyafészeknél – válaszolta Lendvai Gábor.

S hogy visszatérnek-e a szülők a megcsonkult fészekre?

– Ha nem érte baleset a madarakat, akkor minden bizonnyal. A fészek megrongálódása nem különösen ritka esemény a természetben. Előfordulhat viszont, hogy nem a fészket fogják rendbe hozni, hanem a közelben építenek egy másikat – mondta el lapunknak az elnök, aki szerint bár szükség esetén mi, emberek is tudunk fészekszerű alkalmatosságot összetákolni, de azért ebben a gólyák messze ügyesebbek. Így jobb, ha rájuk bízzuk a tatarozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában