értékes életművet hagyott maga után

2018.09.30. 11:09

Egyed Antal emléktáblájával gyarapodott a fehérvári panteon

A jelentős költő, táj-és népkutató, a fehérvári származású Egyed Antal bonyhádi plébános tiszteletére avattak emléktáblát szombaton a belvárosban.

Bokros Judit

A mai Ciszterci gimnázium egykori, Oskola utcai épülete előtt gyülekeztek a Szent István Király Múzeum, az önkormányzat, valamint a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület képviselői s más érdeklődők, hogy tanúi legyenek az eseménynek.

A tábla elhelyezésének kezdeményezője Lukács László néprajzkutató, aki egyben a fehérvári múzeumi panteon ötletgazdája is. Köszöntőjében elmondta, hogy az 1779-ben született Egyed Antal két évtizedet töltött Fehérváron, majd a Tolna megyei Bonyhádon fejtette ki tevékenységét, s igen értékes életművet hagyott maga után. Az egykori pálosok gimnáziumában tanára volt Virág Benedek, ő maga pedig később a költő Vörösmarty Mihály mentorává vált.

Fehérvár nevében Cser-Palkovics András polgármester koszorúzott
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A múzeum igazgatóhelyettese, Nagy Veronika bevezetőjében szintén a bonyhádi plébános, dunaföldvári apát, költő, műfordító, táj-és népkutató alakjának, munkásságának jelentőségét hangsúlyozta.

Az alkotó, Nagy Edit az emléktábla előtt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az emléktábla elhelyezését támogató önkormányzat részéről Brájer Éva alpolgármester szólt, az avatóbeszédet pedig Paládi-Kovács Attila etnográfus, Széchenyi-díjas egyetemi tanár mondta. Elhangzott: Egyed költőként is remekelt, ugyanakkor a reformkor legjelentősebb táj-és népkutató szakemberei között tartják számon.

 

Az ünnepségen Cser-Palkovics Gergely, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója szavalta Vörösmarty Mihály Egyed Antalhoz írt versét. A leleplezett emléktáblánál ezután került sor a koszorúk elhelyezésére, a Nagy Edit szobrászművész által készített alkotást pedig Brückner Ákos Előd plébános szentelte föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában