mintaprojekt

2018.08.02. 11:30

Vízügyi rehabilitáció a Gaja-pataktól a Velencei-tóig

Séd-Nádor-Gaja, Szent László-patak, Váli-völgy és Velencei-tó – megyénkben a fenti négy, európai uniós támogatású vízügyi projekt zajlik, illetve kezdődik meg szeptemberben.

V. Varga József

A fehérvárcsurgói tározó bővítésével a jelenlegi 4,5 millió köbméter hasznos tározótér helyett 6,5 millió köbméter áll majd rendelkezésre

Fotó: Vízügy

A Séd-Nádor-Gaja vízrendszer – amely a Közép-Dunántúl legjelentősebb egybefüggő vízrendszere – egyik fontos eleme a fehérvárcsurgói árvízcsúcs-csökkentő tározó. A tározó, a rehabilitáció I. ütemében tervezett kapacitásbővítése lehetőséget nyújt az érkező nagyvizek hosszabb idő alatti, de kisebb csúcsértékű, egyenletesebb vízhozammal történő tovább bocsátására, tehermentesítve az alsóbb mederszakaszokat – mondta el lapunknak Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. A fejlesztés megteremti a visszatartható édesvíz mennyiségének növelését, így mérsékli a vizek többletéből vagy hiányából származó kedvezőtlen hatásokat. A közbeszerzési eljárás keretében kiválasztották a kivitelezőt, s a munkák várhatóan szeptemberben megkezdődnek. A projekt összköltsége 2,1 milliárd forint, a beruházás tervezett befejezési határideje 2020 áprilisa.

Tóth Sándor: Három projekt szeptemberben kezdődik
Fotó: FMH Archív

A Szent László-patak rehabilitációja során csökken a településeket érintő helyi vízkár kockázata, nő a vízfolyás vízelvezető képessége, a lakott és a mezőgazdasági területek mentesíthetők a dombvidéki vízgyűjtőről levonuló árhullámok káros hatásaitól, javul a térség vízkárvédelme. A Szent László- patakon Martonvásár, Tordas, Gyúró, Bicske és Csabdi térségében mederrendezés, keresztező műtárgyak építése és rekonstrukciója, az 1104. jelű úton közúti felüljáró átépítése, illetve Bicske árvízvédelmi fejlesztése valósul meg. A kivitelezés szintén szeptemberben kezdődhet, a költség 1,5 milliárd forint, a befejezés 2021 februárjában várható. A Váli-völgy vízrendezési mintaprojekttel szembeni szakmai elvárás a völgyfenéki települések árvízi biztonságának növelése, a vízgyűjtő ökológiai állapotának és a vízrendszer vízkészlet-gazdálkodásának mennyiségi és minőségi javítása. A Váli-vízen Baracska, Kajászó, Vál, Tabajd, Alcsútdoboz, Felcsút, Óbarok térségében egyebek között mederkotrás és iszapeltávolítás történik, egyes szakaszokon terelőművek épülnek. Válon záportározót és eróziós műtárgyakat, Óbarkon oldaltározót építenek, átalakítják a felcsúti záportározót, Baracskán vízmosáskötő gátakat alakítanak ki. A tervek szerint ugyancsak szeptemberben kezdenek, a beruházás költsége 3,6 milliárd forint, a befejezési határidő 2020. szeptember vége.

Bontják a Velencei-tónál a Mohosz-kikötő balesetveszélyes vendégmólóit
Fotó: Vízügy

Folytatódott, folytatódik a Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja, amelynek leglátványosabb elemei a balesetveszélyes kikötői vendégmólók elbontása (Dinnyés, Gárdony, Velence). Részben elbontották a sukorói evezőspálya függőleges partfalát, illetve megkezdték az új, rézsűs partfal kiépítését.

A fehérvárcsurgói tározó bővítésével a jelenlegi 4,5 millió köbméter hasznos tározótér helyett 6,5 millió köbméter áll majd rendelkezésre
Fotó: Vízügy

A Cserepes-szigeten megkezdték a tervezett öbölkotrásokból származó mederanyag befogadásához szükséges területelőkészítő és tereprendezési munkákat. A projekt összköltsége 14 milliárd forint, a befejezés 2021 augusztusában várható – emelte ki Tóth Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában