„Az ország azoké, aki tudnak szenvedni érte”

2018.08.17. 20:00

Ünnepi állománygyűlést tartottak a honvédség parancsnokságán

Tábori lelkész emlékezett Szent Istvánra, és kitüntetéseket is átadtak a Fehérváron székelő összhaderőnemi parancsnokság ünnepi állománygyűlésén.

B. Kiss László

Takács Tamás alezredes, katolikus tábori lelkész tartotta az ünnepi beszédet pénteken, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának ünnepi állománygyűlésén. A szónok – többek közt – felidézte azt a különös ábrázolást, amely Szent Imre herceget, Szent Lászlót és Szent István a három királyokként jeleníti meg. Ezen a képen Szent István megtört öregemberként jelenik meg, aki nem tömjént és mirhát ajánl föl, hanem a koronáját. Az alázatnak ez az egyetlen mozdulata a legnagyobb hőstett – fogalmazott a tábori lelkész, aki arra intett, hogy Szent István ünnepén gondoljunk a ma embereire, illetve arra, hogy hiteles utódai vagyunk-e? Majd egy történetet mesélt el, melyet Jelenits István piarista szerzetestől hallott. Eszerint egyszer egy anya elvitte az Országházba a gyermekét, hogy megmutassa neki a koronát. A gyermek kicsi, ezért az anya felemelte őt. A szerzetesnek ezt látva az jutott az eszébe, hogy nem a gyereknek mutatja a koronát, hanem – a koronának a gyermeket. A jövőt. Értéke nem a koronát ékesítő drágaköveknek van, hanem a gyermekeknek, akiket meg lehet mutatni – mondotta Takács Tamás, aki ezzel a mondattal zárta a beszédét: az ország azoké, akik tudnak szenvedni érte…

Pénteken Szent Istvánt ünnepelték az összhaderőnemi parancsnokságon is
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Az állománygyűlésen részt vett Simon László kormánymegbízott, Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, valamint ott volt Balsay István, Fehérvár volt polgármestere is.

Az ünnepi beszéd után Schmidt Zoltán dandártábornok, az összhaderőnemi parancsnokság megbízott törzsfőnöke elismeréséket adott át.

 

A Tiszti Szolgálati Jel Babérkoszorúval ékesített fokozatát vehette át három alezredes, Kovács László, Selmeczi Attila és Szepesi Ferenc. Egri Zoltán zászlós az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel második fokozatában, Ladányi Gabriella tanácsos Honvédségért Oklevélben részesült. Murinkó Attila ezredes a migrációs válsághelyzet kezelésében végzett tevékenységéért vehetett át kitüntetést. A Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel Arany Fokozatát kapta Atkári Győző alezredes. Honvédségért Emlékplakettet nyújtott át a megbízott törzsfőnök Tóthné Hegyi Viktória törzszászlósnak.

Az ünnepség Zabos Regina műsorával zárult. A Fehérvár Hangja verseny 2015-ös győztesét Mits Márton önkéntes tartalékos hadnagy kísérte zongorán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában